Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΤΑ ΕΛΠΕ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

            Το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ είχε ζητήσει με ανακοίνωση του από τις 2 Ιούνη τη σύγκληση ΔΣ του ΠΣΕΕΠ, με σκοπό να παρθούν αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις απέναντι στο πετσόκομμα των θέσεων εργασίας βάρδιας από το οργανόγραμμα των ΒΕΑ. Στο μεταξύ διάστημα και ενώ υπάρχουν αντιδράσεις των εργαζομένων, η πλειοψηφία του Σωματείου αδράνησε πλήρως. Από τη στάση αυτή, η εταιρία με λυμένα τα χέρια έχει εξαγγείλει επιπλέον από 1 Ιούλη το κόψιμο των οργάνων βάρδιας, μηχανικών βάρδιας και ενός ηλεκτρολόγου βάρδιας, που έρχονται να προστεθούν στην κατάργηση θέσεων των Τμημάτων Θερμικού, Διύλισης, Μετατροπής και Διακίνησης.

            Στο χθεσινό ΔΣ του ΠΣΕΕΠ (24/6/2014) προτείναμε την κήρυξη 4ωρης προειδοποιητικής στάσης εργασίας και ταυτόχρονη συγκέντρωση των εργαζομένων στην πύλη του Ασπροπύργου, διεκδικώντας να μην καταργηθεί καμία θέση εργασίας και να πραγματοποιηθούν άμεσα προσλήψεις για την κάλυψη κενών θέσεων.

           Η πρόταση μας καταψηφίστηκε (19 ΚΑΤΑ, 1 ΥΠΕΡ) από τις παρατάξεις  ΕΝΙΑΙΑ,  ΕΛΚΕ, ΣΚΕΕΠ, ενώ ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ απουσίαζε. Από μεριάς προεδρείου ακούσαμε μέχρι και ότι φταίνε οι εργαζόμενοι γιατί αδιαφορούσαν για την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί, ενώ η ΣΚΕΕΠ κινήθηκε στην ίδια λογική με την πλειοψηφία του σωματείου καλλιεργώντας μια στάση αναμονής. Διαφαίνεται η ταύτιση στην αδράνεια με στόχο να περάσουν τα μέτρα της εταιρίας, για περαιτέρω συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης, μειώνοντας το προσωπικό.  Τα τελευταία δυο χρόνια το ανθρώπινο δυναμικό στην εταιρία ολοένα και μειώνεται.   Είναι πλέον ξεκάθαρο αυτό που λέγαμε πριν ακόμα από τις εκλογές του ΠΣΕΕΠ ότι υπάρχει ουσιαστική συμφωνία των υπόλοιπων παρατάξεων στις αλλαγές που προωθεί η εταιρία, είναι ξεκάθαρο πλέον τι στόχο είχε η «εθελουσία».

           Για το άλλο ζήτημα, του ομαδικού ασφαλιστηρίου της GROUPAMA,  επαναλάβαμε την πάγια μας θέση, ότι δηλαδή πρέπει να υπάρχει αποκλειστικός Δημόσιος Ενιαίος Φορέας Ασφάλισης, με εγγυημένη τη συμμετοχή του εργοδότη και του κράτους στις εισφορές. Ότι δεν πρέπει να βασίζονται η υγεία και η σύνταξη των εργαζομένων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές. Υπερψηφίσαμε όποιος συνάδελφος επιθυμεί να μπορεί να «σπάσει» το συμβόλαιο, παίρνοντας το ποσό που έχει ο ίδιος καταβάλλει και ποσοστό των χρημάτων της εταιρίας.

           Οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό συνολικότερα είναι αρνητικές για τους εργαζόμενους,
τους συνταξιούχους, αλλά και τους ανέργους.

             Προωθείται με στρατηγική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το σύστημα των «τριών πυλώνων». Δηλαδή βασική σύνταξη (επίδομα), επαγγελματικό Ταμείο και ιδιωτική ασφάλιση. Ανοίγουν τον δρόμο και ωθούν τους εργαζόμενους στην ιδιωτική ασφάλιση.

             Η κατεύθυνση είναι για περαιτέρω αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Πέρα από την αύξηση στα βαρέα από τα 55 στα 62, συζητάνε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αύξηση του ορίου για τις γυναίκες στα 67, δείχνοντας την προοπτική του να μην προλαβαίνεις να πάρεις σύνταξη. Στο ΕΤΕΑΜ (Επικουρική ασφάλιση) από 1 Ιούνη έχουμε μεσοσταθμική μείωση 5,2%, που έρχεται να προστεθεί στο 40% των προηγούμενων μειώσεων. Από 1/1/2015, θα οδηγηθούμε σε συντάξεις που θα υπολογίζονται ως εξής: 360€ βασική σύνταξη + 9€ για κάθε 300 ένσημα. (πχ. με 25 χρόνια εργασίας: 360+25x9=585€).

           Το ζήτημα ωστόσο δεν είναι λογιστικό, αλλά βαθιά πολιτικό και εκφράζει τον διακαή πόθο για απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας από τις ασφαλιστικές εισφορές.

           Για αυτό μειώθηκε η χρηματοδότηση από το κράτος των ασφαλιστικών ταμείων κατά 2 δις € το 2014, γι’ αυτό μειώθηκαν οι εισφορές των εργοδοτών κατά 2,9% το οποίο μεταφράζεται σε 1 δις € το χρόνο μείωση εσόδων του ΙΚΑ.

            Είναι συνδεδεμένες οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό με όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που οδηγούν σε μικρές αμοιβές, μικρές συντάξεις, χαμηλές παροχές υγείας.

Συνάδελφοι,

            Οι εργαζόμενοι έχουν αστείρευτες δυνάμεις, μπορούν να βάλουν φρένο στα μέτρα που έρχονται. Χρειάζεται αγώνας απέναντι σε κυβέρνηση, ΕΕ, εργοδοσία, και τα στηρίγματά τους στους χώρους δουλειάς, τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, που τα παραπέμπει όλα στο αύριο, αναμασά επιχειρήματα τύπου «είναι νόμος δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», ή «να δούμε τα δικά μας και άσε τους άλλους». Οι εργαζόμενοι δέχονται ολομέτωπη επίθεση από το κεφάλαιο. Όποιος σφυρίζει αδιάφορα και βάζει πλάτη να περνάνε τα μέτρα, είναι πέρα για πέρα εχθρός των εργαζομένων.

           Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Απαιτούμε:

Ø Να μην περικοπούν θέσεις εργασίας
Ø Μονιμοποίηση του εργολαβικού προσωπικού που καλύπτει πάγιες και
      διαρκείς ανάγκες
Ø Άμεσες προσλήψεις προσωπικού
Ø Επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα του 2010
Ø Σύνταξη στα 60 για τους άντρες, στα 55 για τις γυναίκες και 5 χρόνια νωρίτερα
      για τα βαρέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου