Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Νέα δεδομένα για τα ελληνικά πετρέλαια στο συνέδριο του Άμστερνταμ


Τα τελευταία ευρήματα για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες σε ένα ακόμη διεθνές γεωλογικό συνέδριο, αυτή τη φορά στο Άμστερνταμ παρουσιάζουν από χθες αντιπροσωπεία του ΥΠΕΚΑ και πολυμελής ομάδα Νορβηγών της PGS.
Το συνέδριο ονομάζεται Eage, διεξάγεται μεταξύ 16-19 Ιουνίου, και αποτελεί στην ουσία το τελευταίο «market test» για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες πριν από την επίσημη παρουσίαση τη 1η και 2α Ιουλίου στο Λονδίνο του «Greece Offshore Licensing Round 2014» (Γύρος αδειοδότησης θαλάσσιων περιοχών 2014).
Το εν λόγω συνέδριο είναι από τα πιο γνωστά του χώρου, και σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του η συμμετοχή να ξεπεράσει τα 7.000 στελέχη της πετρελαϊκής βιομηχανίας, ενώ θα γίνουν 1.040 παρουσιάσεις.
Στελέχη του υπουργείου με επικεφαλής την Σοφία Σταματάκη (της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής Υδρογονανθράκων - ΕΔΕΥ) βρίσκονται από χθες στο Άμστερνταμ, προκειμένου σε συνεργασία με πολυμελή ομάδα της PGS να παρουσιάσουν τα τελευταία ευρήματα από την ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων και την επεξεργασία που ακολούθησε από το γαλλικό ινστιτούτο Beycip.
Όσο για τα ελληνικά οικόπεδα που θα βγουν στο διαγωνισμό, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 12-15 από Ιόνιο και Κρήτη.
Το «κόψιμο» των καταλληλότερων προς παραχώρηση οικοπέδων είναι μια εξαιρετικά επίπονη και χρονοβόρα δουλειά, που λαμβάνει υπόψη καμιά 50αριά διαφορετικές παραμέτρους: Από τα θαλάσσια βάθη και τις περιβαλλοντικές συνθήκες μέχρι τις συμφωνίες που υπάρχουν με γειτονικές χώρες όπως η Ελληνο-Ιταλική του 1977, η οποία και αφορούσε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο.
Η ελληνική πλευρά κάνει χρήση των μοναδικών εν ισχύ συμφωνιών, καθώς οι πρώτες επαφές μεταξύ ελληνικής και ιταλικής πλευράς για την οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών έγιναν μόλις το 2013 (Βενιζέλος-Λέτα, ο τότε Ιταλός πρωθυπουργός).
Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό και προβλέπει ότι στο τέλος Ιουνίου θα πρέπει να σταλεί η πρόσκληση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το γύρο παραχωρήσεων στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων (EU Gadget).

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου