Μια ακόμη περιοχή της χώρας μας προκαλεί το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών που επιθυμούν να ερευνήσουν για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η τσεχική εταιρεία MND Oil & Gas έχει υποβάλλει προ ημερών επισήμως αίτημα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με το οποίο ζητάει να της παραχωρηθεί η περιοχή της Επανομής στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ερευνήσει διεξοδικότερα και να αξιοποιήσει το κοίτασμα φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί εκεί από παλιά. Πιθανόν στο σκεπτικό των Τσέχων είναι, μετά την αξιοποίηση του κοιτάσματος, η χρησιμοποίησή του για δημιουργία φυσικής αποθήκης αερίου.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΥΠΕΚΑ είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικό όσον αφορά το αίτημα των Τσέχων, κυρίως λόγω των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών.
Ποια είναι η MND
Η MND Oil & Gas είναι τσέχικη εταιρία με περισσότερα από 100 χρόνια παρουσίας στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Εκτός από την παραγωγή, δραστηριοποιείται και στην εμπορία προϊόντων πετρελαίου και αερίου, καθώς και στην ανάπτυξη εγκαταστάσεων αποθήκευσης και την παροχή υπηρεσιών γεωτρήσεων.
Δραστηριοποιείται, πέραν από την Τσεχία, στην Κεντρική Ευρώπη, στη Μέση και στην Εγγύς Ανατολή, στη Ρωσική Ομοσπονδίακαι τη Γεωργία. Όσον αφορά τον τομέα της παραγωγής, διαθέτει άδειες στην Τσεχική Δημοκρατία, το Πακιστάν και τη Γεωργία.
Δραστηριοποιείται επίσης στην προμήθεια φυσικού αερίου, διαθέτοντας σχετική άδεια εμπορίας. Όσον αφορά στον τομέα αποθήκευσης φυσικού αερίου, η εταιρεία κατέχει και λειτουργεί τις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης του Uhřice στην Τσεχία, οι οποίες έχουν συνολική χωρητικότητα 280 εκατ. κυβικά μέτρα.
Το κοίτασμα της Επανομής
Το κοίτασμα φυσικού αερίου της Επανομής, που οι επιστήμονες το χαρακτηρίζουν ως «οριακό», ανακαλύφθηκε το 1988 στην περιοχή μεταξύ Ποταμού και ΝέαςΗράκλειας από την τότε «Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου» (ΔΕΠ-ΕΚΥ). Υπολογίζεται ότι περιέχει 500 εκατοµµύρια m3 αερίου, εκ των οποίων τα ωφέλιµα απολήψιµα αποθέµατα είναι της τάξης των 280 - 320 εκατοµµύρια m3. Αυτά όμως τα δεδομένα, τα οποία έχουν οδηγήσει παλαιότερα στην εκτίμηση ότι το κοίτασμα είναι μικρό και χαμηλής ποιότητας, αφορούν στοιχεία και επεξεργασίες παλαιότερων τεχνολογικά εποχών. Πιθανόν, όπως και σε άλλες περιοχές, τα νέα μέσα που παρέχει η τεχνολογία να δίνουν τη δυνατότητα, αφενός μεν καλύτερης διερεύνησης, αφετέρου καλύτερης αξιοποίησης των διαπιστωμένων ποσοτήτων.
Η διαδικασία
Η διαδικασία την οποία ενεργοποίησε η Τσεχική MND Oil & Gas, το να ζητάει δηλαδή κάποιος επενδυτής τα δικαιώματα μιας περιοχής, προβλέπεται από το Νόμο 2289/1995 που δίνει τη δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για περιοχές που είναι ελεύθερες και όχι δεσμευμένες με οποιονδήποτε τρόπο, ανά την ελληνική επικράτεια.
Η Διεύθυνση Πετρελαϊκής Πολιτικής του ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να εισηγηθεί για την αποδοχή ή όχι των αιτήσεων και σε περίπτωση θετικής απόφασης, θα πρέπει με Υπουργική Απόφαση να καθοριστούν οι ακριβείς συντεταγμένες και οι χάρτες των υπό παραχώρηση περιοχών και ακολούθως -σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία- το Ελληνικό Δημόσιο να απευθύνει Διεθνή Δημόσια Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την παραχώρηση Δικαιώματος Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων, με δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τυχόν άλλος ενδιαφερόμενος έχει προθεσμία υποβολής προσφορών 90 ημέρες από την δημοσίευση της πρόσκλησης στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εξυπακούεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει κάθε δικαίωμα να απαντήσει αρνητικά στο αίτημα της MND και να μην ξεκινήσει καν η διαδικασία, επικαλούμενο λόγους περιβαλλοντικούς, δημόσιας ασφάλειας κλπ. Όπως προαναφέρθηκε, αυτή είναι η τάση που επικρατεί σήμερα στο ΥΠΕΚΑ για την περιοχή της Επανομής.
Οι άλλες περιπτώσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχο αίτημα κατέθεσε πρόσφατα η Αμερικο - Καναδική Cub Energy για δύο περιοχές της Θράκης(Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη). Αντίστοιχη επίσης διαδικασία ακολουθήθηκε από την ιταλική ENEL για τη Δυτική Πελοπόννησο, την Αιτωλοακαρνανία και τη Δυτική Ήπειρο (Πρέβεζα).
Το αίτημα των Ιταλών έγινε δεκτό από το ΥΠΕΚΑ το οποίο θα πρέπει τώρα να "βγάλει" πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και από πιθανούς άλλους ενδιαφερόμενους.
Προηγουμένως, χωρίς αποτέλεσμα κατέληξε αντίστοιχο αίτημα της ελληνικής Energean σε συνεργασία με ισραηλινή εταιρεία, καθώς το δημόσιο δεν ενέκρινε το σύνολο των θαλάσσιων εκτάσεων που ζητήθηκαν για έρευνες στον Θερμαϊκό Κόλπο και τον Κόλπο Ορφανού ανατολικά της Χαλκιδικής.
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου