Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Τουρκοκύπριοι: Να ζητηθεί η συγκατάθεσή μας για το φυσικό αέριο της Κύπρου

Τουρκοκύπριοι: Να ζητηθεί η συγκατάθεσή μας για το φυσικό αέριο της Κύπρου
Η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην κυπριακή ΑΟΖ πρέπει να γίνει στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού ή με τη συγκατάθεση των Τουρκοκυπρίων, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι, προσθέτοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση «το κυπριακό πρόβλημα μπορεί να λυθεί εντός μερικών μηνών».

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», ο κ. Οζερσάι, είπε ότι χρειάζεται ένας οδικός χάρτης για να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ο οποίος όμως θα πρέπει να αποφασιστεί από κοινού με τους Ελληνοκύπριους και όχι από τρίτους.  

Επίσης τάχθηκε υπέρ της έναρξης της διαδικασίας «πάρε-δώσε» στις διαπραγματεύσεις, καθώς και της ενεργότερης εμπλοκής του ΟΗΕ.

Ανέφερε ακόμη ότι έχει τελειώσει η περίοδος της επίρριψης ευθυνών. «Αν θέλουμε να φτάσουμε σε μια συνολική λύση, αυτή είναι κατά κάποιο τρόπο η τελευταία μας ευκαιρία» είπε.

Πρόσθεσε ότι η όποια διευθέτηση αναφορικά με το περιουσιακό δεν πρέπει να αναγκάσει τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν εκ νέου τα σπίτια τους.  
Σε δηλώσεις του στο «Ανατολή» εξάλλου, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής αναφέρθηκε στην ανάγκη έναρξης του «πάρε-δώσε», λέγοντας ότι η συζήτηση στο Κυπριακό έχει «εξαντληθεί».  

Δεν πρόκειται πλέον για πρόβλημα το οποίο θα λυθεί μόνο μέσα από το διάλογο, το σωστό είναι να ξεκινήσει μια διαδικασία «πάρε-δώσε», ώστε να σμικρυνθεί το κενό που υφίσταται μεταξύ των δύο πλευρών, είπε.  

Ισχυρίστηκε ότι κάποιες από τις προτάσεις που κατέθεσε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης βρίσκονται εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ και εξέφρασε ανησυχία ότι αυτό θα οδηγήσει σε «χάσιμο χρόνου».

ΠΗΓΗ:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου