Αντιμέτωπες με μια ενεργειακή κρίση βρίσκονται μια σειρά από χώρες της κεντρικής Ευρώπης, κάτι που σημαίνει πως θα αναγκαστούν να στραφούν στη Ρωσία, αναφέρει νέα μελέτη.
Οι χώρες που έχουν ενεργειακά αποθέματα που αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες τους για λιγότερο από ένα χρόνο εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τις εισαγωγές τους από χώρες όπως η Ρωσία, η Νορβηγία και το Κατάρ, αναφέρει η μελέτη του Global Sustainability Institute του Anglia Ruskin University.
Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες είναι η Γαλλία (με αποθέματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα ενός έτους) και η Ιταλία (με αποθέματα αερίου και άνθρακα που αρκούν για διάστημα μικρότερο του ενός έτους και πετρελαϊκά αποθέματα ενός έτους).
Η Βρετανία έχει αποθέματα πετρελαίου 5,2 χρόνων, άνθρακα 4,5 χρόνων και αερίου 3 χρόνων.
Η Γερμανία έχει αποθέματα πετρελαίου που αρκούν για λιγότερο από ένα έτος και μπορεί να περάσει μόνο δύο χρόνια με τα αποθέματα αερίου της, όμως, διαθέτει άνθρακα που επαρκεί για 500 χρόνια. Η Βουλγαρία και η Πολωνία έχουν άνθρακα που καλύπτει τις ανάγκες τους για 73 και 34 χρόνια αντίστοιχα.
Αντίθετα, η Ρωσία έχει αποθέματα πετρελαίου που επαρκούν για 50 χρόνια, αερίου 100 χρόνων και άνθρακα πάνω από 500 χρόνων.
Όμως, η κρίση στην Ουκρανία φέρνει ξανά στην επιφάνεια το ζήτημα της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία, εν μέσω ανησυχιών ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως πολιτικό όπλο την απειλή να “κόψει” τις ροές αερίου μέσα στο χειμώνα.
ΠΗΓΗ:newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου