Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Ο ΟΤΕ, η Πειραιώς, τα ΕΛΠΕ, και το στοίχημα των κ. Τσιπρα Στουρνάρα


Όμιλοι με άξια όπως για παράδειγμα ο ΟΤΕ δανείστηκε 700 εκατ ευρω με επιτόκιο 7,9%, τα Ελληνικά Πετρέλαια 500 εκατ ευρω με 8% , ο Τιτανας «πήρε»  από τις αγορές 200 εκατ ευρω με επιτόκιο 8,75% , η Emma Delta (που εξαγόρασε τον ΟΠΑΠ) 250 έκ ευρω με επιτόκιο 8,5% η Fofrograss «σήκωσε»  250 εκ με κόστος 8,25% , η Ιντραλοτ 325 έκ ευρω με επιτόκιο 9,75% , η S&B 275 εκ με κόστος 9,25% και η Coca Cola HBC δανείστηκε  800 έκ ευρω με κόστος 2,38%.  

Τελευταία μεγάλη επιχείρηση που δανείστηκε πριν από λίγες εβδομάδες το ποσό των 500 εκ ευρω με επιτόκιο πέριξ του 5,2% ήταν η Τράπεζα Πειραιώς.  

Εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι εν μέσω κρίσης οι ελληνικές επιχειρήσεις παρά το γεγονός ότι κάποιες από αυτές ανήκουν σε μεγάλους πολυεθνικούς ομίλου δανείστηκαν ακριβά με επιτόκια πάνω από 8%.
  
Η κατάσταση όμως σήμερα έχει μεταβληθεί άρδην. 

Για παράδειγμα το ομόλογο του ΟΤΕ (ο οποίος διοικείται από τον έμπειρο μάνατζερ Μιχάλη Τσαμαζ)  διαπραγματεύεται σήμερα με απόδοση κοντά στο 3% ενώ το κουπόνι του είναι στο 7,8%.  

Τι σημαίνουν όλα αυτά; 

Ότι οι επιχειρήσεις που τόλμησαν να δανειστούν πριν το ελληνικό δημόσιο καταφέρει να «βγει»  στις αγορές , δικαιώθηκαν. 

Βέβαια δανείστηκαν επειδή είχαν συγκεκριμένες ανάγκες να καλύψουν και για κάποιες από αυτές το κόστος ήταν υψηλό.  

Τώρα όμως ήλθε η σειρά του ελληνικού δημοσίου. 

Είναι γεγονός ότι η προσπάθεια που θέλει να κάνει η χώρα δεν χρειάζεται δηλώσεις όπως για παράδειγμα αυτή που έκανε ο κ. Αλέξης Τσιπρας ότι  «η Ελλάδα έχει επί της ουσίας στήσει την έξοδο της στις αγορές.»  Αυτό δηλαδή που τονισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι «η Ελλάδα έχει βρει μια τράπεζα να της καλύψει την έκδοση  για ένα μικρό ποσό.»  
Δήλωση άτυχης κατά την προσωπική μου άποψη. 

Η αλήθεια είναι ότι το εάν θα βγει η Ελλάδα στις αγορές για να δανεισθεί σήμερα αύριο η μεθαύριο είναι μείζονος σημασίας ζήτημα.  

Βέβαια είναι γεγονός ότι ο υπουργός των Οικονομικών Γιάννης Στουρναρας  βιάζεται. Προφανώς γνωρίζει ότι οι ξένοι αγοράζουν μετά μανίας Ελλάδα και θέλει να εκμεταλλευθεί το εξαιρετικό κλίμα. Όμως μεγάλη σημασία θα έχει και το κόστος που θα δανεισθεί η χώρα . 

Το επιτόκιο πρέπει να βρίσκεται πέριξ του 5% καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο δανεισμός θα είναι ασυμφορος. Πρέπει η Ελλάδα να βγει στις αγορές στις 11 Απριλίου όπως αναφέρουν οι Financial Times; Αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί αυτήν την στιγμή. 

Πάντως οπότε και εάν έλθει αυτή η ώρα δεν θα πρέπει η αξιωματική αντιπολίτευση να φέρει προσκόμματα στην προσπάθεια της χώρας.  

ΠΗΓΗ:.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου