Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Η Ουκρανία θέλει πίσω το διυλιστήριο της Οδησσού


Την επιθυμία της νέας κυβέρνησης της Ουκρανίας να επιστρέψει σε ουκρανικά χέρια ο έλεγχος του διυλιστηρίου της Οδησσού εξέφρασε  ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ.
Η ρωσική εφημερίδα Kommersant είχε αναφέρει νωρίτερα τον Μάρτιο ότι ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του διυλιστηρίου, η ουκρανική εταιρεία Vetek, το παραχώρησε στη ρωσική τράπεζα VTB αφού δεν κατάφερε να αποπληρώσει το δάνειο που είχε λάβει από αυτή για να το αγοράσει από την Lukoil.
Ο Αβάκοφ δήλωσε ότι το διυλιστήριο πλέον ελέγχεται από μια ρωσική τράπεζα, την οποία δεν κατονόμασε.
Η Vetek ανήκει στον ουκρανό ολιγάρχη Σεργκέι Κουρτσένκο, ο οποίος έκανε περιουσία στη διάρκεια της προεδρίας του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης εναντίον του Κουρτσένκο, καθώς φέρεται να υπεξαίρεσε δημόσια περιουσία. Ο Κουρτσένκο έφυγε τον προηγούμενο μήνα από την Ουκρανία και ο Αβάκοφ δήλωσε ότι η αστυνομία κατέσχεσε χιλιάδες τόνους πετρελαϊκών προϊόντων που ανήκουν στις εταιρείες του.
Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι η πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας Rosneft ενδέχεται να αγοράσει το διυλιστήριο της Οδησσού.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου