Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣΕΕΠ

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

           Πραγματοποιήθηκε χθες 22/01/14 η δεύτερη συνάντηση των διαπραγματευτικών ομάδων του Σωματείου και της Εταιρείας για την ΕΣΣΕ και τον Εσωτερικό Κανονισμό.
           Το Σωματείο το τελευταίο διάστημα, ενόψει διαπραγματεύσεων για τη νέα ΕΣΣΕ,  κάλεσε  την  Εταιρεία  να  συμβάλει  από  την  πλευρά  της  στη  διαμόρφωση  του κατάλληλου κλίματος προκειμένου να οδηγηθούμε σε συμφωνία σύντομα, επ΄ ωφελεία  και των δύο πλευρών και για να διασφαλισθεί ένα ομαλό  εργασιακό κλίμα,  με κυρίαρχο  το διάλογο, τη συνεννόηση και όχι τη σύγκρουση, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα και την Εταιρεία.
            Δυστυχώς  όμως η πρόταση που κατέθεσε η Εταιρεία ήταν άκρως προσβλητική και αναξιοπρεπής για τους εργαζόμενους, αποδομεί την ΕΣΣΕ στο σύνολό  της και φέρνει  το μνημόνιο στα ΕΛΠΕ.   Προτείνει μονοετή ΕΣΣΕ με  μηδενικές αυξήσεις. Επιχειρεί να αναστείλει χρονοεπίδομα, 3ετίες, πολυετίες, τους μισθούς πριμ,  κατάργηση του επιδόματος βάρδιας 39,5%,   μειώσεις  20%  σε  όλες τις παροχές, μείωση των ημερομισθίων του επιδόματος αδείας και του ύψους της αποζημίωσης απόλυσης,  παύση της καταβολής ειδικού επιδόματος   μετεγκατάστασης  στους εργαζόμενους των Κεντρικών Γραφείων και μείωση κατά  50% του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους στα γραφεία των εγκαταστάσεων,  μείωση των ετών αναγνώρισης προϋπηρεσίας κατά 50%,  προαπαιτεί  πτυχίο ΤΕΙ για τις νέες προσλήψεις των Χειριστών και Τεχνιτών  με  ένταξή   τους  στο Μ.Κ. 19.
          Στη συνάντηση αυτή η Εταιρεία μας παρουσίασε τις «προτάσεις της», τις οποίες όμως εμφάνισε στην ανακοίνωσή της καμουφλαρισμένες, και τις οποίες όχι μόνο απορρίψαμε στο σύνολό τους, αλλά αρνηθήκαμε και να τις συζητήσουμε,  απαιτώντας - σε  νέα συνάντηση -  να  γίνει  σοβαρή  συζήτηση  πάνω  στο  πλαίσιο  που  έχει καταθέσει το Σωματείο.
Συναδέλφισσες, οι
           Την ώρα που κυβέρνηση, Τρόικα και ΔΝΤ με τους νόμους που επέβαλαν, έφτασαν το κάθε Ευρώ που κερδίζει ο εργαζόμενος στα 45 λεπτά !!!, την ώρα που διέλυσαν όλες τις δομές κοινωνικής ασφάλισης και αλληλεγγύης (υγεία, παιδεία, μεταφορές κ.λ.π. ) εκμηδενίζοντας τον όποιο «κοινωνικό μισθό» υπήρχε στη χώρα (τώρα μόνο όσοι έχουν χρήματα μπορούν να ελπίζουν σ’ αυτά τα κοινωνικά αγαθά !!!), την ώρα που χρεοκοπούν τα νοικοκυριά με τα χαράτσια στα σπίτια, στα αυτοκίνητα, στα καύσιμα κ.λ.π., αυτή την ώρα βρήκε η διοίκηση, να ξαναβάλει σε περιπέτειες και σύγκρουση Εταιρεία και εργαζόμενους. Η επιλογή τους να επιτεθούν τώρα στους εργαζόμενους είναι έγκλημα ενάντια στην ίδια την προοπτική και το μέλλον των ΕΛΠΕ.
            Βάζουν σε κίνδυνο την ήρεμη και ασφαλή λειτουργία των μονάδων, αφού με αυτές τις «προτάσεις» διαλύουν την απαραίτητη ηρεμία και συγκέντρωση των εργαζομένων, στοχοποιώντας όποιες δυνατότητες έχουν απομείνει για  αξιοπρέπεια και ζωή.  Ας το καταλάβουν καλά λοιπόν, δεν θα τους το επιτρέψουμε.
            Απ’ ότι φαίνεται η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. δεν έγινε σοφότερη μετά την εμπειρία του 2011. Πιστεύει πως μπορεί να μας τρομοκρατήσει, για να αποδομήσει-διαλύσει  την ΕΣΣΕ. Τους πληροφορούμε πως είναι βαθιά νυχτωμένοι.
            Η διοίκηση της Εταιρείας με μία κίνηση,  που αποτελεί  μνημόνιο  ανακολουθίας, και μη παίρνοντας καμία ευθύνη για τα οικονομικά αποτελέσματά του «πετάει τη μπάλα στην κερκίδα» χρεώνοντας μόνο στη κρίση τα αποτελέσματα του Ομίλου. Επιχειρεί  να  αποδομήσει στο σύνολό της, την  ΕΣΣΕ,  θίγοντας  ανερυθρίαστα την αξιοπρέπειά μας, προσβάλλοντας βάναυσα το κοινό αίσθημα ευθύνης και δικαίου,  θέλοντας τελικά να εφαρμόσει νόμο Μνημονίου και στα  ΕΛΠΕ.  Η μετακύλιση στους εργαζόμενους όλων των ευθυνών (και του κόστους) που προήλθαν από τις επιλογές της Διοίκησης,  των ανεξέλεγκτων δανεισμών, των  διεθνών οικονομικών συνθηκών αλλά και των άκαιρων επιλογών της, αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
            Το αν πρέπει να βάλουμε για μια ακόμα φορά πλάτη, όπως η διοίκηση χαρακτηριστικά   και  σε  εισαγωγικά  μας προτρέπει,  σε κανένα σημείο δε δικαιώνει εν΄ τέλει την αυτόβουλη διάθεσή μας, να το πράξουμε όπως και το κάνουμε, χωρίς εισαγωγικά αλλά με αίσθημα ευθύνης και δικαίου. Φαίνεται λοιπόν ότι η υπεύθυνη στάση των εργαζομένων ερμηνεύεται από την Εταιρεία ως αδυναμία.   Ως εδώ λοιπόν,  κύριοι της διοίκησης.
            Σε  ότι  αφορά  τώρα  την  πρόταση  της  διοίκησης  για  τον  Εσωτερικό  Κανονισμό, ας γίνει ξεκάθαρο στην Εταιρεία ότι ο Εσωτερικός Κανονισμός περιλαμβάνει δικαιώματα και υποχρεώσεις και των δύο πλευρών.
            Λυπούμαστε  αλλά  δεν  πρόκειται  να  συμμετέχουμε σε μια τέτοια διαδικασία. Η πρότασή μας παραμένει σε ισχύ και θα συνεχίσουμε αυτή να προκρίνουμε, μη βρίσκοντας λόγο να μπούμε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για έναν Εσωτερικό Κανονισμό – Ποινολόγιο.
          Οι  εργαζόμενοι  θα  υπερασπιστούμε  τη  Σύμβαση και τις ζωές μας όχι από απληστία»,  αλλά  αναγκασμένοι από την ίδια την πραγματικότητα,  από  την ανάγκη για επιβίωση. Για να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας.  Και  αυτό  θα  το  καταλάβει και η διοίκηση των ΕΛΠΕ με πολύ σκληρό  τρόπο,   αν δεν αλλάξει τακτική και δεν καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με σεβασμό στους εργαζόμενους (που τόσο επαίνεσε και ο Διευθύνων Σύμβουλος στις τελευταίες εκδηλώσεις κοπής πίττας !!!),  αλλά και στην ιστορία, το παρόν και κυρίως το μέλλον των ΕΛΠΕ.

         Τις επόμενες μέρες το Σωματείο με περιοδείες θα ενημερώσει τους  εργαζόμενους.Σας καλούμε να μείνετε ψύχραιμοι, αλλά αποφασισμένοι, συσπειρωμένοι γύρω από το Σωματείο μας και να είστε σίγουροι ότι στο τέλος θα βγούμε νικητές. Η νίκη μας θα είναι νίκη και για την παραγωγική και αναπτυξιακή πορεία των ΕΛΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου