Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Προστασία του περιβάλλοντος παράλληλα με τις εξορύξεις ζητά ο Κύπριος υπ. Περιβάλλοντος


Στην αναγκαιότητα της περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα προστασίας του περιβάλλοντος από δραστηριότητες σε σχέση με την ανεύρεση και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, αναφέρθηκε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου, Νίκος Κουγιάλης, εκπροσωπώντας την Κύπρο σε Μεσογειακό Συνέδριο, στη Φλωρεντία.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση το συνέδριο, με θέμα «Η Μεσόγειος- Ένα νέο Ελ Nτοράντο Υδρογονανθράκων», πραγματοποιήθηκε στα 21 – 22 Ιανουαρίου και οι εργασίες του επικεντρώθηκαν στα θέματα υγείας, ασφάλειας και περιβάλλοντος σε σχέση με τις δραστηριότητες για ανεύρεση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο.
Μιλώντας ενώπιον του συνεδρίου ο κ. Κουγιάλης «τόνισε την οικονομική σημασία που έχει για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου η ανεύρεση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και τις ευκαιρίες που δίνονται για ενδυνάμωση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας μέσω της διεθνούς συνεργασίας».
Υπογράμμισε, επίσης, «την αναγκαιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος από τις δραστηριότητες σε σχέση με την ανεύρεση και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ γειτνιαζουσών χωρών, οι οποίες διεξάγουν αυτού του είδους τις δραστηριότητες».
Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διαδικασίες ώστε να συναφθεί Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ στον τομέα του περιβάλλοντος, με έμφαση στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από αυτού του είδους τις δραστηριότητες.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία της υπογραφής τέτοιων συμφωνιών από όλες τις γειτνιάζουσες χώρες.
«Η αναγκαιότητα περιφερειακής συνεργασίας, την οποία επισήμανε ο κ. Κουγιάλης, έτυχε θερμής αποδοχής από τους συνέδρους και ιδιαίτερα από την Επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, η οποία υπερτόνισε τη σημασία της για την επίτευξη του κοινού στόχου που είναι η οικονομική ανάπτυξη με την παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος», αναφέρεται.
Το συνέδριο προσφώνησαν, πέρα από την Επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαρία Δαμανάκη, πολιτικοί από αριθμό χώρων της Μεσόγειου που έχουν άμεσο ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά την εξόρυξη υδρογονανθράκων, όπως ο Λίβανος και η Αλγερία, καθώς και ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι της βιομηχανίας υδρογονανθράκων.

 ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου