Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Πλήρης Οδηγός 2014: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον νέο φόρο στα ακίνητα |


Απαντήσεις σε 150 κρίσιμες ερωτήσεις με πολλά πρακτικά παραδείγματα έδωσε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ σε έναν πολυσέλδο και αναλυτικό οδηγό από τον συγγραφέα, φοροτεχνικό Χρήστο Μελά.

Με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή επιβάλλεται ένας νέος μόνιμος φόρος στα ακίνητα. Ο νέος φόρος ονομάστηκε ΕΝιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.).

Θα μπορούσε πιο απλά να ονομαστεί «ΦΟΡΟΣ ΚΑΤΟΧΗΣ», επειδή θα τον πληρώνουν όλοι όσοι κατέχουν ακίνητα.

Οσοι από την 1-1-2014 και μετά έχουν ακίνητα στην κατοχή τους, όπως σπίτια, καταστήματα, οικόπεδα, χωράφια κ.λπ. είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν φόρο. Ο φόρος αυτός θα πληρώνεται κάθε χρόνο και θα είναι πλέον μόνιμος.

Ο μόνιμος αυτός φόρος παίρνει τη θέση του έκτακτου(;) φόρου που ερχόταν με τους λογαριασμούς του ρεύματος (ΕΕΤΑ ή ΕΕΤΗΔΕ) και του φόρου ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ).

Από την απλή ανάγνωση του νόμου, διαπιστώνει κανείς ότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο νομοθέτημα, που δεν γίνεται εύκολα κατανοητό, ακόμη και από τους εξειδικευμένους σε φορολογικά θέματα, όπως είναι οι εφοριακοί και οι λογιστές. Για τον λόγο αυτό θα προσπαθήσουμε να τον απλουστεύσουμε όσο γίνεται, για να γίνει κατανοητός απ’ όσο το δυνατόν περισσότερους αναγνώστες.

Ο υπολογισμός και η εκκαθάριση του νέου φόρου των ακινήτων θα γίνουν από το υπουργείο με βάση τις δηλώσεις των εντύπων Ε9 που υποβάλλαμε τα προηγούμενα χρόνια και θα μας έλθει… ο λογαριασμός στο σπίτι.

Καλό είναι βέβαια να ξέρουμε μερικά πράγματα για τον νέο φόρο, έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε έναν γενικό έλεγχο, μήπως έχει γίνει κάποιο λάθος, το οποίο θα το βρούμε στο μέλλον μπροστά μας και φυσικά θα έχουμε και τις ανάλογες επιπτώσεις.

Ας δούμε όμως αναλυτικά και με όσο πιο απλό και κατανοητό τρόπο γίνεται όλες τις λεπτομέρειες του νέου νόμου - και μια και μιλάμε για ακίνητα, πόσο μικρή ή μεγάλη θα είναι η φορολογική κεραμίδα για το 2014; 

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου