Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Ποδαρικό με απολύσεις και καταργήσεις οργανισμών στο Δημόσιο


Έως τις 15 Ιανουαρίου, οπότε και αναμένεται η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, η κυβέρνηση «κλείνει» το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο και συγκεκριμένα, το σύνολο των 4.000 απολύσεων που προβλεπόταν για το 2013.

Πέρα από τους περίπου 1.000 εργαζόμενους που υπολείπονται από το 2013, η κυβέρνηση αναζητά ακόμη 3.000 υπαλλήλους που θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις που καταλαμβάνουν στο Δημόσιο μέχρι τον προσεχή Μάρτιο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, τα 12 λουκέτα που έχουν προγραμματίσει, αρκούν. Εκτός από τους υπαλλήλους που αποχωρούν από την αμυντική βιομηχανία, ο αριθμός των απολύσεων αναμένεται να κλείσει με λουκέτα σε οργανισμούς που απασχολούν ολιγάριθμο προσωπικό. Εκτός του Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας  που απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζόμενους οι υπόλοιποι οργανισμοί που έχουν μπει στο στόχαστρο απασχολούν μέχρι 80 άτομα το πολύ.

Το επόμενο κύμα απολύσεων αφορά κατά βάση καθαρίστριες και φύλακες οργανισμών και φορέων τόσο του σκληρού πυρήνα του δημοσίου όσο και των δήμων και των περιφερειών. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, πρόθεσή της αποτελεί να διατηρηθούν οι δημόσιες υπηρεσίες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιτελέσουν ιδιωτικοί φορείς κια να μεταφερθούν σε ιδιώτες οι αρμοδίοτητες των υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης.

Από την πλευρά της κυβέρνησης διαρρέει πως το σχέδιο των απολύσεων στο δημόσιο θα ολοκληρωθεί με επιτυχία. Αλλά, ακόμη κι αν υπάρξουν απροσδόκητα εμπόδια, υπάρχει plan B: οι όποιες αστοχίες θα καλυφθούν από τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τον περασμένο Ιούλιο και πρέπει ως τον Φεβρουάριο να βρουν μια νέα θέση στο δημόσιο καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα απολυθούν.

Επίσης άτυπη παράταση έως τα τέλη Φεβρουαρίου δόθηκε για τις 12.500 διαθεσιμότητες που κανονικά έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί έως το τέλος του 2013. Οι βασικές πηγές για τις εν λόγω διαθεσιμότητες αναμένεται να είναι οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ (περί τους 8.500) και στους ΟΤΑ (περί τους 4 έως 5.000) με βάση την εθελοντική κινητικότητα.

Τέλος, να σημειωθεί πως εκτός από τα παραπάνω που αποτελούν υποχρέωση της κυβέρνησης απέναντι στους εκπροσώπους των δανειστών για το 2013, έχουν συμφωνηθεί ακόμη 11.000 απολύσεις για το 2014. 

ΠΗΓΗ:alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου