Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Αναθεωρεί τη στάση της η ΕΕ για τον South Stream


Ο αγωγός φυσικού αερίου ‘South Stream’, μπορεί ακόμη να προχωρήσει, παρά  τα λεγόμενα  της Ρωσίας ότι ματαιώνεται το πρόγραμμα των 40 δις δολαρίων για την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, δήλωσε, χθες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλον Γιούνγκερ.


Τα σχόλια του θεωρήθηκαν  ως υπαναχώρηση της ΕΕ, στην αυστηρή στάση της Ένωσης απέναντι στη Ρωσία, μετά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, στην Τουρκία, όπου ανήγγειλε τη ματαίωση του έργου του φυσικού αγωγού προς τη νότια Ευρώπη.

 «Όσον αφορά τον αγωγό South Stream, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βουλγαρία συνεργάζονται για να επιλύσουν τα εκκρεμή ζητήματα. Αυτά τα εκκρεμή ζητήματα δεν είναι ανυπέρβλητα», είπε ο Γιούνγκερ στους δημοσιογράφους μετά τη συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

«Ο South Stream, μπορεί να κατασκευασθεί, οι συνθήκες ήταν σαφείς για μεγάλο χρονικό διάστημα... η μπάλα τώρα είναι στο γήπεδο της Ρωσίας», είπε χαρακτηριστικά ο Γιούνγκερ.

Το έργο είχε σχεδιασθεί για να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι για την κάλυψη των αναγκών σε φυσικό αέριο στην Ευρώπη με τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών, κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα στη Βουλγαρία και κατόπιν στην Ουγγαρία, Σερβία, Αυστρία και Σλοβενία.

Το έργο είχε στόχο να ολοκληρωθεί το 2020 και να μεταφέρει  περίπου 63 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου προς την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη. 

Η ακύρωση του έργου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως μέτρο κατά της εξάρτισης από τη Ρωσία, έχει αφήσει τη Βουλγαρία, την Αυστρία, τη Σερβία, την Ουγγαρία και τη Σλοβενία σε κατάσταση έντασης, με το ερώτημα, πώς θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν  στην ζήτηση του φυσικού αερίου σήμερα, αλλά και στην αυξανόμενη τάση που παρατηρείται, σημειώνει η τουρκική Σαμπάχ.

Επιπλέον, βουλγαρικά δημοσιεύματα, ανέφεραν ότι η ματαίωση του South Stream, είναι ένα κακό γεγονός στην αρχή  της νέας κυβέρνησης της Βουλγαρίας, υπό τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, αφού  υποβαθμίζεται περισσότερο η χώρα, και δεν της δίνεται καμία προοπτική ανάπτυξης. Συνέπεια αυτών υπήρχαν οι εικασίες για  ενδεχόμενη παραίτηση του Μπορίσοφ.


ΠΗΓΗ:echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου