Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Energean Oil: Προχωρά σε νέες γεωτρήσεις για να γλιτώσει από τη «βουτιά» του πετρελαίου

Energean Oil: Προχωρά σε νέες γεωτρήσεις για να γλιτώσει από τη «βουτιά» του πετρελαίου
Πιστή στο επενδυτικό της πρόγραμμα παραμένει η Energean Oil & Gas, παρά τη βουτιά των τιμών του πετρελαίου που οδήγησε άλλες εταιρείες να μειώσουν τις επενδύσεις, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της ελληνικής εταιρείας στο Reuters.

Η Energean, στην οποία συμμετέχει με 45% το fund Third Point παράγει σήμερα 2.000 βαρέλια την ημέρα (BPD) από δύο κοιτάσματα πετρελαίου στα ανοικτά της Θάσου.

Όμως σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Μαθιό Ρήγα, η βουτιά μέχρι και 40% των τιμών του πετρελαίου από τον Ιούνιο μπορεί να βάλει την εταιρεία σε κίνδυνο, εκτός και αν επικεντρωθεί στο πρόγραμμα ύψους 200 εκατ. δολαρίων για να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο και να αναοπτύξει νέα πεδία.

Με τα σημερινά δεδομένα και τη τιμή στα 70 δολάρια το βαρέλι καλύπτουμε ίσα ίσα τις υποχρεώσεις μας και συντηρούμε  τις 300 θέσεις εργασίας, δήλωσε ο κ. Ρήγας. "Όμως αν η παραγωγή αλλά και οι τιμές μείνουν σε αυτά επίπεδα, το όλο εγχείρημα δεν θα είναι βιώσιμο. Για αυτό, χρειαζόμαστε νέες γεωτρήσεις", πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλατφόρμα που απέκτησε φέτος η εταιρεία, θα μπορούσε να ανοίξει 15 νέες γεωτρήσεις ανοικτά της Θάσου, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο, για να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής σε 5.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι το 2016.

Από το 2007 η Εnergean έχει επενδύσει πάνω από 200 εκατ. δολάρια σε νέες τεχνολογίες.

Η υπερχρεωμένη Ελλάδα θέλει να αξιοποιήσει το δυναμικό υδρογονανθράκων της για να μειώσει τις εισαγωγές πετρελαίου, που ανήλθαν σε 15,6 δισ. ευρώ το 2013, ή 8,6% του ΑΕΠ, γράφει το Reuters.
Η εταιρεία υπέγραψε το Μάιο την πολυαναμενόμενη συμφωνία με το κράτος για την εξεύρεση πετρελαίου σε δύο κοιτάσματα, στα δυτικά της χώρας, τα οποίο σύμφωνα με την κυβέρνηση μπορεί να κρύβουν μέχρι 105 εκατ.  βαρέλια πετρελαίου και 1 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Μετά και το νέο κοίτασμα πετρελαίου που ανακαλύφθηκε στη γειτονική Αλβανία, ο κ. Ρήγας ελπίζει ότι θα προκύψουν σημαντικά αποθέματα στα Ιωάννινα, όπου η παραγωγή θα μπορούσε να αρχίσει το 2020.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου