Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Ασφάλειες: «Στην πρέσα» μπαίνουν τα εγγυημένα επιτόκια


Την κατιούσα αναμένεται να συνεχίσουν οι εγγυημένες αποδόσεις που προσφέρουν οι ασφαλιστικές στα προγράμματα ζωής, ακολουθώντας τα τραπεζικά επιτόκια. Ο ρόλος των stress tests. Τι δηλώνουν στελέχη της αγοράς.
Ασφάλειες: «Στην πρέσα» μπαίνουν τα εγγυημένα επιτόκια -Καταλύτης τα stress tests

Στο στόχαστρο των ασφαλιστικών εταιρειών φαίνεται να μπαίνουν τα κλασικού τύπου προγράμματα ζωής (συνταξιοδοτικά, παιδικά, επενδυτικά) που προσφέρουν ελάχιστες εγγυημένες αποδόσεις, καθώς μπορεί μεν μέχρι σήμερα να έχουν αποβεί αποδοτικά για τους πελάτες, όμως έχουν προκαλέσει σειρά προβλημάτων στις ασφαλιστικές εταιρείες σε μια περίοδο πρωτόγνωρα χαμηλών επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς προβλέπουν πως το ύψος των εγγυημένων επιτοκίων θα συνεχίσει την κατιούσα, εκτιμώντας ότι -μεταξύ άλλων- καταλυτικό ρόλο θα παίξει και η πρόσφατη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests που έγιναν σε ασφαλιστικές εταιρείες από ολόκληρη την Ευρώπη (μετείχαν και δώδεκα ελληνικές).

Αντίθετα, ασφαλιστικοί διαμεσολαβούντες προτρέπουν τους πελάτες τους να προλάβουν να αγοράσουν «εδώ και τώρα» τέτοια συμβόλαια, γιατί αργότερα οι όροι θα επιδεινωθούν γι αυτούς.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Μιλώντας με στελέχη της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, διαπιστώσαμε πως άλλα είδαν το... ποτήρι των αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών stress tests ως μισογεμάτο και άλλοι ως μισοάδειο.

Η αλήθεια πάντως είναι πως οι επιδόσεις των ελληνικών εταιρειών θεωρήθηκαν... άθλος, μετά το κούρεμα των κρατικών ομολόγων το 2012 και μετά τη γενικότερη ύφεση που έπληξε την οικονομία από το 2008 και μετά.

Και όσο αν οι ελληνικές εταιρείες τοποθετήθηκαν κατά μέσο όρο χαμηλά στη γενική κατάταξη, η ουσία είναι:

- Πρώτον, σε ευρωπαϊκό επίπεδο θεωρήθηκε ότι «τα αποτελέσματα καταδεικνύουν σαφώς την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού ασφαλιστικού κλάδου εν όψει του Solvency II».

- Δεύτερον, η κατάσταση για τις ελληνικές εταιρείες φαίνεται να έχει βελτιωθεί σημαντικά από την ημερομηνία αναφοράς των stress tests (έγιναν με βάση τα στοιχεία της 31ης/12/2013) μέχρι σήμερα, λόγω της ενδιάμεσης κερδοφορίας και κάποιων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που μεσολάβησαν.

- Και τρίτον, κύκλοι της αγοράς αισιοδοξούν πως -υπό τις παρούσες συνθήκες, όπως τόνισαν- δεν υπάρχουν ανάγκες κεφαλαιακής αναπλήρωσης για τις ελληνικές εταιρείες του κλάδου.

Ο πρόεδρος μάλιστα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, δήλωσε στο Euro2day.gr πως είναι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών stress tests, καθώς αποδεικνύεται πως το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών εταιρειών ανταποκρίθηκε πολύ θετικά, πράγμα ευχάριστο καθώς «όλοι επιθυμούμε μια εύρωστη αγορά με ισχυρούς ασφαλιστικούς Ομίλους».

Ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το βασικό μήνυμα που προέκυψε τόσο για τις ευρωπαϊκές, όσο και ειδικότερα για τις ελληνικές εταιρείες, είναι ο κίνδυνος που μπορεί να προκαλέσει ένα παρατεταμένο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, μέσα από την εγγραφή μεγάλων ζημιών στα κλασικού τύπου συμβόλαια του κλάδου ζωής.

«Το σημαντικότερο πρόβλημα δεν είναι ο κλάδος αυτοκινήτου όπως συνέβαινε πριν από κάποια χρόνια», δήλωσε στέλεχος της ελληνικής αγοράς, συμπληρώνοντας: «Οι δώδεκα επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο ελληνικό δείγμα συγκαταλέγονται στις πλέον αξιόπιστες της αγοράς, καθώς περιλαμβάνουν θυγατρικές ξένων πολυεθνικών και ελληνικών τραπεζών, αλλά και γενικότερα ισχυρές επιχειρήσεις. Εκτιμώ ότι επιβαρύνονται όσες εταιρείες έχουν μεγαλύτερη έκθεση στα ζωικά προϊόντα και ειδικότερα σε μακροχρόνια συμβόλαια που εγγυώνται ελάχιστες ετήσιες αποδόσεις από 2,5% έως και 4,5%, όταν σήμερα οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων των ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών κυμαίνονται γύρω ή και κάτω από το 1%».

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ορισμένες εταιρείες (κυρίως θυγατρικές πολυεθνικών) έχουν ψαλιδίσει σε επίπεδα που ενίοτε υπολείπονται ακόμη και του 1% τις ελάχιστες εγγυημένες αποδόσεις τους στα νέα συμβόλαια και εμμένουν σ' αυτήν την πολιτική τους, ακόμη και αν κάποιοι από τους πελάτες τους αποτείνονται στον ανταγωνισμό.

Η εντύπωση που επικρατεί μάλιστα είναι πως εν όψει της υιοθέτησης του Solvency II από την 1η Ιανουαρίου του 2016, αλλά και με δεδομένο ότι τα τραπεζικά επιτόκια των δεσμευμένων καταθέσεων στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει γύρω στο 1% με 1,5% για μεσαία ποσά, σύντομα ολοένα και περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες θα αρχίσουν να ρίχνουν και αυτές την... ταρίφα προς τα κάτω.

Ζητούμενο βέβαια σε μια τέτοια περίπτωση είναι το κατά πόσον τα συμβόλαια της συγκεκριμένης κατηγορίας θα εξακολουθήσουν να είναι ελκυστικά στους πελάτες, ωστόσο κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο και πως οι πελάτες θα συνηθίσουν στις χαμηλότερες εγγυημένες αποδόσεις, στο βαθμό που θα βλέπουν και τα επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων να κινούνται προς τα κάτω.


ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου