Εγγράφως διαβιβάσθηκε στην τουρκική κυβέρνηση, μέσω Αθηνών, η θέση της Λευκωσίας για το θέμα των υδρογονανθράκων. Στο έγγραφο, που δόθηκε (ή παρουσιάσθηκε) από ελλαδικής πλευράς στον Νταβούτογλου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, αναφέρεται πως το θέμα της αξιοποίησης του φυσικού πλούτου είναι εν πολλοίς συμφωνημένο παραπέμποντας, πρώτο, στις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στις διαπραγματεύσεις (Χριστόφια - Ταλάτ και Χριστόφια - Έρογλου) καθώς και στις μνημονιακές υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας (για διαχείριση των υδρογονανθράκων). Περαιτέρω, σημειώνεται ότι μετά τη λύση ο διαμοιρασμός των πόρων θα γίνεται κατά τρόπο δίκαιο.
Στις συνομιλίες συμφωνήθηκε πως όλες οι θαλάσσιες ζώνες που προβλέπονται από την UNCLOS (ΑΟΖ, Υφαλοκρηπίδα, θέματα οριοθέτησης κ.λπ.) θα είναι ομοσπονδιακή αρμοδιότητα. Υπήρχε αναφορά στη σχετική πρόνοια της Σύμβασης για τη θάλασσα του 1982. Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι το μέρος των ομοσπονδιακών εσόδων που θα πηγαίνουν στις συνιστώσες πολιτείες θα κατανέμονται βάσει μιας φόρμουλας που συνδυάζει πληθυσμό και συμμετοχή στο ΑΕΠ. Τούτο θα ίσχυε για μεταβατική περίοδο δέκα χρόνων ή μέχρι το κατά κεφαλή ΑΕΠ των Τουρκοκυπρίων να φτάσει το 85% του ΑΕΠ των Ε/κ. Μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου η κατανομή θα γινόταν με βάση τη συμμετοχή στο ΑΕΠ.
Η θέση της Λευκωσίας, λοιπόν, διαβιβάσθηκε στην Άγκυρα, η οποία ναι μεν δεν την απέρριψε αμέσως, πλην όμως οι μετέπειτα τοποθετήσεις της, δείχνουν πως δεν παρουσιάζεται διατεθειμένη να συζητήσει οτιδήποτε λιγότερο από την αξίωσή της για συνδιαχείριση.
Πρώτα δείγματα γραφής από τουρκικής πλευράς, μετά την επίσκεψη Νταβούτογλου στην Αθήνα, αναμένονται, χωρίς πολλές προσδοκίες, αύριο Παρασκευή. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, θα συναντηθεί αύριο με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της συνόδου των ΥΠΕΞ της Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου. Από την Άγκυρα μεταδίδεται πως ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα θέσει προς συζήτηση την τουρκική φόρμουλα, η οποία μεταξύ άλλων κάνει λόγο για συγκρότηση ελλαδοτουρκικής επιτροπής για εποπτεία και εν πολλοίς διαχείριση του φυσικού πλούτου του νησιού.
Στη Λευκωσία, ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η θέση της Λευκωσίας διαβιβάσθηκε από την ελληνική Κυβέρνηση στην Τουρκία «και αναμένεται η απάντηση». Όταν υπάρξει απάντηση από την Τουρκία αυτός που θα τη χειριστεί θα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν η κατάσταση της υγείας του το επιτρέψει, σημείωσε.
Έχοντας δίπλα του τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κ. Κασουλίδης μιλώντας στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στις επαφές Ελλάδας - Τουρκίας όσον αφορά «την αναζήτηση τρόπου με τον οποίο, όπως λέω πάντα, θα φύγει το Μπαρμπαρός από τον δρόμο της ειρήνης για να μπορέσουν να δημιουργηθούν οι συνθήκες να συνεχίσει ο διάλογος».
Εξήγησε πως ετοιμάστηκε «γραπτή μας θέση, όπως αυτή επεξηγήθηκε από τον Πρόεδρο στο τελευταίο Συμβούλιο Αρχηγών την στείλαμε στον κ. Βενιζέλο και αυτή η θέση έχει δοθεί στην Τουρκία». Σύμφωνα με τον Ιωάννη Κασουλίδη, «η Τουρκία δέχεται να συζητήσει επ’ αυτής της θέσης, θα δώσει και αυτή τις απόψεις της». Υπέδειξε «ότι όποιες και αν είναι οι αντιδράσεις της Τουρκίας θα πρέπει να αναμένουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να βρίσκεται σε θέση να τις χειριστεί».
Ευχαριστώντας την Ελλάδα για την παρέβαση, είπε πως «από όλους τους άλλους μεσολαβητές που έσπευσαν από την αρχή να αρχίσουν να μας προτείνουν μέσες λύσεις στο θέμα που δημιούργησε το Μπαρμπαρός, νομίζω ότι για μας ο πιο κατάλληλος να εμπιστευτούμε είναι η Ελλάδα».
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου