Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

ΙΕΑ: Η πτώση του πετρελαίου μπορεί να προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές

ΙΕΑ: Η πτώση του πετρελαίου μπορεί να προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές
Ακόμη και το ενδεχόμενο να προκληθούν κοινωνικές αναταραχές υπογραμμίζει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) στο μηνιαία δελτίο Δεκεμβρίου, για την πορεία των πετρελαϊκών αγορών ανά την υφήλιο. Ο διεθνής οργανισμός προχώρησε, παράλληλα, σε υποβάθμιση της εκτίμησής του για τη διεθνή ζήτηση πετρελαίου το 2015.

“Η συνεχιζόμενη πτώση του πετρελαίου για ορισμένες οικονομίες αλλά και για ορισμένες εταιρείες μπορεί να καταστήσει την ήδη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν ακόμη χειρότερη”, υπογραμμίζεται στην έκθεση, ενώ προστίθεται ότι “αυτή η πτωτική πορεία μπορεί να προκαλέσουν κοινωνική αστάθεια ή οικονομικές δυσκολίες στις χώρες παραγωγής πετρελαίου, ιδιαίτερα γι' αυτές που μπορεί να μην μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους”.

Επίσης υποστηρίζεται ότι υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα εάν η ρωσική οικονομία – η οποία βασίζεται τα μέγιστα στα έσοδα από το πετρέλαιο – φθάσει κοντά στην χρεοκοπία. Άλλωστε τόσο οι αποδόσεις των ρωσικών ομολόγων όσο και τα CDS έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδα ρεκόρ το τελευταίο διάστημα.

Ανάλογα ισχυρούς κινδύνους αντιμετωπίζει και η Βενεζουέλα, η οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη με κεφαλαιακό κενό 29 δισ. δολαρίων το 2015, όπως σημειώνουν και άλλοι κορυφαίοι αναλυτές, πέραν των ειδικών της ΙΕΑ.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου