Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Ο Πούτιν προχωρά το πρόγραμμα εκμετάλλευσης της Αρκτικής ενώ τιμά τον θανόντα πρόεδρο της TOTAL


Το φιλόδοξο πρότζεκτ Yamal LNG στις εκβολές του ποταμού Ομπ, στη παγωμένη Αρκτική, στηρίζει ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. 

Σε συνάντηση που είχε χθες με τον Λεονίντ Μίκελσον, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Novatek, της δεύτερης μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου, ο ρώσος πρόεδρος συμφώνησε τόσο στη στήριξη του έργου, όσο και στην ονομασία ενός πλοίου LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου)  «Κριστόφ ντε Μαρζερί» προς τιμήν του πρόσφατα αποθανόντος προέδρου της γαλλικής Total.

Η υλοποίηση του πρότζεκτ Yamal LNG εξασφαλίζει την παραγωγή και την εμπορία των τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου της ρωσικής Αρκτικής και αφορά στην κατασκευή μιας νέας σημαντικής θαλάσσιας οδού για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και την Ασία. Στην κοινοπραξία συμμετέχει η ρωσική Novatek με 60% και η γαλλική Total με 20%.

Ο Μίκελσον ανέλυσε στον πρόεδρο Πούτιν τα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει το έργο:  «Λόγω των κυρώσεων έχουν προκύψει περιορισμοί στη χρηματοδότηση του έργου, καθώς και η Novatek συμπεριλαμβάνεται στη “μαύρη λίστα” της Δύσης.

Η έλξη κεφαλαίων από το Εθνικό Ταμείο Ευημερίας δεν θα είναι μεγάλη – θα μπορούσε να καλύψει το 18% της απαιτούμενης χρηματοδότησης – όμως είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι επίδοξοι επενδυτές πως το πρότζεκτ στηρίζεται από τη ρωσική κυβέρνηση» είπε ο CEO της Novatek.

Στόχος της Novatek είναι η άντληση κεφαλαίων από ρωσικές και ξένες τράπεζες, κυρίως κινεζικές.  «Εχουμε συζητήσει την διεθνή χρηματοδότηση με όλες τις τράπεζες, κυρίως με ρωσικές και κινεζικές. Ελπίζουμε πως μέχρι το τέλος του 2014, θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, ώστε το πρώτο εξάμηνο του 2015 να “ανοίξει” η χρηματοδότηση από το εξωτερικό. Μέχρι στιγμής τα ίδια κεφάλαια μας επιτρέπουν να τηρούμε τα χρονοδιαγράμματα» συμπλήρωσε ο Μίκελσον.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου