Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

OPEC: Η παραγωγή θα αυξάνεται αυξάνεται κατά 21 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε ορίζοντα 25ετίας


Στα 177 δολ. το βαρέλι θα ανέλθει η τιμή του πετρελαίου, ως το 2040, με την παραγωγή να αυξάνεται κατά 21 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε ορίζοντα 25ετίας για να καλυφθούν οι ανάγκες από τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό και την οικονομική άνθιση στην Ασία, αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή του ο OPEC.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι, μετά το πέρας της τρέχουσας δεκαετίας, η παραγωγή θα πρέπει να αυξάνεται ετησίως κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το 2040, φτάνοντας τα 111,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με τα σημερινά επίπεδα να βρίσκονται στα 90.
Παρά το γεγονός ότι η εκτίμηση είναι χαμηλότερη σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση του OPEC, υποδεικνύει εύγλωττα το συνεχιζόμενο κυρίαρχο ρόλο του πετρελαίου στο παγκόσμιο ενεργειακό ισοζύγιο, ενάντια στις προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Εθνών για σταδιακή απεξάρτηση προκειμένου να αποφευχθεί καταστροφική κλιματική αλλαγή.
Τα παραδοσιακά αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στις μεταφορές ως το 2040, με εκτιμώμενο μερίδιο 92%, 5 μονάδες κάτω από το σημερινό, παρά τα τελευταία άλματα στις υβριδικές τεχνολογίες και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Οι 12 χώρες-μέλη του OPEC αναμένεται να συναντηθούν στις 27 Νοεμβρίου, στη Βιέννη, προκειμένου να συζητήσουν την πρόσφατη μείωση στην τιμή του αργού πετρελαίου και να αποφασίσουν αν θα μειώσουν την ημερήσια παραγωγή ώστε οι τιμές να ανέβουν πάλι κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι.
Ηρεμία ζητά από τις αγορές ο el-Badri
Ο γενικός γραμματέας του OPEC, Abdalla Salem el-Badri, έκανε έκκληση για ηρεμία στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, έπειτα από την πρόσφατη πτώση των τιμών του εμπορεύματος και εν αναμονή της συνάντησης των χωρών-παραγωγών πετρελαίου στις 27 Νοεμβρίου.
«Βρισκόμαστε δυο εβδομάδες πριν τη συνάντηση του OPEC οπότε λέω στα μέσα μαζικής ενημέρωσης να ηρεμήσουν και να μην πανικοβάλλονται… Λέω στις αγορές να μην πανικοβάλλονται. Τα πράγματα θα φτιάξουν», δήλωσε ο Abdalla Salem el-Badri σε συνέδριο για θέματα πετρελαίου στο Αμπού Ντάμπι.
Νωρίτερα, ο υπουργός πετρελαίου του Κουβέιτ, Ali al-Omair, ανέφερε πως δεν περιμένει ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) να προχωρήσει σε μείωση του ορίου παραγωγής κατά τη συνεδρίαση τον επόμενο μήνα.
«Είναι πολύ νωρίς, αλλά δεν νομίζω», τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του συνεδρίου. «Θα είναι μια δύσκολη απόφαση αλλά δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάποια μείωση».
Ο Ali al-Omair, ανέφερε, τέλος, πως δεν είναι ξεκάθαρο πόσο μεγάλο είναι το πλεόνασμα της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου