Ένα ακόμη διυλιστήριο, αυτή τη φορά από την Αγγλία προστέθηκε στη μακριά λίστα των μονάδων που έκλεισαν υπό το βάρος της κρίσης, των χαμηλών περιθωρίων κέρδους αλλά και των αλλαγών που συντελούνται στην αγορά.
Ο λόγος για το διυλιστήριο Milford Haven στην Ουαλία, για το οποίο η ιδιοκτήτρια Murphy Oil Corp. βρισκόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αναζήτηση αγοραστή. Μάλιστα οι ιδιοκτήτες έφτασαν πολύ κοντά σε συμφωνία με την Klesch Refining χωρίς ωστόσο να υπάρξει αίσια κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Ως αποτέλεσμα, η Murphy ανακοίνωσε την απόφασή της να προχωρήσει σε οριστικό κλείσιμο της μονάδας διύλισης. Μετά την ολοκλήρωση του “shutdown”, το Milford Haven θα συνεχίσει να λειτουργεί ως αποθήκη καυσίμων και τερματικό διανομής πετρελαιοειδών.
Με το οριστικό κλείσιμο της μονάδας αφαιρείται από την ευρωπαϊκή αγορά διύλισης δυναμικότητα 135 χιλιάδων βαρελιών την ημέρα. Ίδια κατάληξη με το Milford Haven είχαν τα τελευταία χρόνια πολυάριθμα διυλιστήρια, κυρίως μεγάλης ηλικίας και περιορισμένης «συνθετότητας».
Σύμφωνα με στοιχεία του Platts από το 2007 έχουν οδηγηθεί σε κλείσιμο 14 διυλιστήρια, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται στη Γαλλία όπου η δυναμικότητα διύλισης περιορίστηκε κατά 30%. Μόνο η Total ένας από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές σε επίπεδο εξαγωγών, των ελληνικών διυλιστηρίων έχει ήδη προχωρήσει σε περιορισμό της έκθεσής της στην Ευρώπη κατά 23%, μέχρι το 2011 και στοχεύοντας σε ακόμη 20% μείωση μέχρι το 2017.
Θυμίζουμε ότι η ευρωπαϊκή αγορά διύλισης δέχθηκε τα τελευταία χρόνια αφόρητες πιέσεις κυρίως από τα χαμηλά περιθώρια αλλά και από την αύξηση της διυλιστικής ικανότητας η οποία δε συνοδεύτηκε από αντίστοιχη αύξηση της ζήτησης. Αποτέλεσμα πολλές παλαιότερες και λιγότερο ευέλικτες μονάδες να μην μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και να οδηγηθούν σε λουκέτο.
Τώρα τι σημαίνει για τα ελληνικά διυλιστήρια η συνεχιζόμενη αναδιάρθρωση που συντελείται στον ευρωπαϊκό κλάδο διύλισης. Εάν και είναι νωρίς για να μιλήσει κανείς για αντιστροφή της τάσης της αγοράς, εφόσον ο περιορισμός της προσφοράς συνδυαστεί με μια πιθανή σταθεροποίηση της ζήτησης, σίγουρα οι μονάδες που θα καταφέρουν να ξεπεράσουν την κρίση θα βρεθούν σε ένα βελτιωμένο περιβάλλον αγοράς.
Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές εξαγωγικές μονάδες αποδεικνύονται εξαιρετικά ευέλικτες και φαίνεται να κατοχυρώνουν τη θέση τους στην αγορά. Να θυμίσουμε για παράδειγμα με αφορμή την εξέλιξη με το MilfordHavenότι η ΜΟΗ έχει σημαντική παρουσία στη Βρετανία και ότι μόνο οι πωλήσεις στο Βρετανικό Δημόσιο αντιστοιχούν στο 1% του συνολικού τζίρου.
ΠΗΓΗ.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου