Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

ΣΒΑΠ: Νέες ζημιές θα φέρει στις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας το ν/σχ για το αέριο


Εντελώς αντιφατικές με την ως τώρα προσπάθεια της κυβέρνησης για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας είναι οι προϋποθέσεις απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου που προβλέπονται από το σχετικό νομοσχέδιο, σχολιάζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ) Δημήτρης Μαθιός, αναφερόμενος στις αντιδράσεις των ενεργοβόρων βιομηχανιών-μελών του Συνδέσμου για τις επιπτώσεις στις τιμές φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «για τις μεγάλες βιομηχανίες έντασης ενέργειας σημαίνει απρόβλεπτη αύξηση του κόστους διανομής χωρίς αντάλλαγμα, ανατροπή του προϋπολογισμού για το 2015 και νέες μεγάλες ζημιές.
Προφανώς η αύξηση αυτή ακυρώνει όποια σκέψη για επένδυση μια και ήδη η τιμή του φυσικού αερίου για την ελληνική βιομηχανία είναι υψηλότερη έναντι των Ευρωπαίων ανταγωνιστών μας κατά 30%. Δεν είναι δυνατόν να ανατρέπονται τα επιχειρηματικά σχέδια μεγάλων επιχειρήσεων για τις οποίες το φυσικό αέριο είναι βασικός παράγοντας κόστους με ξαφνικές αποφάσεις».
Δεν υπάρχει προηγούμενο σε Ευρωπαϊκή χώρα, συνέχισε ο κ. Μαθιός, όπου η χρέωση του δικτύου διανομής να είναι 4 Ευρώ/MWh, επιπλέον του ήδη υψηλού κόστους μεταφοράς των 3-4 περίπου Ευρώ/MWh.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου