Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Βραβεία... ρύπανσης και ατυχημάτων


«Όσκαρ» στα ΕΛΠΕ για την προσφορά τους στη μόλυνση του περιβάλλοντος και την υγιεινή...

Το είδαμε κι αυτό! Στη χώρα τού ό,τι δηλώσεις είσαι, τα ΕΛΠΕ – με τα 17 σοβαρά ατυχήματα τα τελευταία έξι χρόνια – να βραβεύονται για τις βέλτιστες πρακτικές τους στα θέματα της υγιεινής, της ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος!

Να βραβεύονται, δηλαδή, γιατί ρυπαίνουν το περιβάλλον και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια εργαζομένων και πολιτών!

Να βραβεύονται την ίδια ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη δύο εισαγγελικές παρεμβάσεις για τη διενέργεια προκαταρκτικών εξετάσεων καθώς και προανάκριση από την Πυροσβεστική για δυο σοβαρά συμβάντα, και συγκεκριμένα για την παραμόρφωση του αντιδραστήρα R3 της νέας μονάδας Νο 32 (Flexycoker) και για την πυρκαγιά στη δεξαμενή Νο 20 του διυλιστηρίου τα ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής 18.4.2014!

Να βραβεύονται την ίδια στιγμή που οι κάτοικοι στο Θριάσιο πανηγυρίζουν όταν περάσει μήνας χωρίς να σημειωθεί κάποιο γεγονός στα δύο διυλιστήρια του ομίλου.

Να πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια πανηγυρίζει γιατί έλαβε τρία πρώτα βραβεία στον διαγωνισμό των Health & Safety Awards για την ανάδειξη των βέλτιστων πρακτικών στo νευραλγικό θέμα της Υγιεινής και Ασφάλειας.

Τι σόι βραβεία, όμως, είναι αυτά; Όπως πληροφορούμαστε, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Boussias Communications και το περιοδικό «Plant Management», όπου Boussias Communications είναι εταιρεία δημοσίων σχέσεων, marketing και διοργάνωσης εκδηλώσεων.

Το άκρως ενδιαφέρον είναι ότι υποψηφιότητα για τα βραβεία θέτουν οι ίδιες οι εταιρείες και μάλιστα με το αζημίωτο. Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα των βραβείων: «Στα βραβεία μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή Επιχειρήσεις ή Οργανισμοί, Δημόσιοι Οργανισμοί, Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Πάροχοι Υπηρεσιών που έχουν να παρουσιάσουν βέλτιστες πρακτικές σε θέματα Υγείας & Ασφάλειας στον χώρο εργασίας τους».

Οι υποψήφιες εταιρείες, εκτός του ότι δηλώνουν μόνες τους συμμετοχή για να αποθεωθούν, πληρώνουν και το σχετικό αντίτιμο, αν και υπάρχουν και εκπτωτικά πακέτα (!). Συγκεκριμένα αναφέρεται στην ιστοσελίδα των βραβείων:

«Η πρώτη υποψηφιότητα: 300 € + 23% Φ.Π.Α.

Κάθε επόμενη υποψηφιότητα: 200 € + 23% Φ.Π.Α.

Πακέτο 5 υποψηφιοτήτων (1 υποψηφιότητα δωρεάν): 900 € + 23% Φ.Π.Α.

Πακέτο 10 υποψηφιοτήτων (3 υποψηφιότητες δωρεάν): 1.500 € + 23% Φ.Π.Α.

Σημ.: Στο κόστος υποψηφιότητας συμπεριλαμβάνονται δυο δωρεάν προσκλήσεις για την Τελετή Απονομής των Βραβείων ανά συμμετέχουσα εταιρεία».

Στη συνέχεια οι υποψηφιότητες ελέγχονται από δεκαμελή επιτροπή, η οποία αποτελείται από επιστήμονες, στελέχη του υπουργείου Εργασίας, κρατικών φορέων και του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα. Τα μέλη της επιτροπής κρίνουν τους συμμετέχοντες on line με βάση τις πληροφορίες που οι ίδιες οι εταιρείες έχουν δώσει.

Και φανταζόμαστε ότι τα ΕΛΠΕ στα στοιχεία της υποψηφιότητάς τους δεν κατέθεσαν και τα 17 σοβαρά ατυχήματα που έχουν σημειωθεί τα τελευταία έξι χρόνια στα διυλιστήρια του ομίλου. Όπως δεν κατέθεσαν τη μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών από 23 πολίτες, τις ερωτήσεις στη Βουλή για τη λειτουργία του διυλιστηρίου και τα ατυχήματα. Δεν κατέθεσαν επίσης τις καταγγελίες εργαζομένων για ελλιπή μέτρα ασφάλειας που τα ανάγκασαν να αποστείλουν εκφοβιστικό e-mail προς όλους τους εργαζόμενους ώστε να μην «διαρρέουν πληροφορίες» προς τα έξω, όπως έχει καταγγείλει η Κίνηση Πολιτών Ecoeleusis.
Στον τοίχο κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ από Περιφέρεια και ΤΕΕ για το Ελληνικό

Με δυο κινήσεις ματ, η Περιφέρεια Αττικής και το ΤΕΕ βάζουν στον τοίχο κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ εν όψει της συνεδρίασης του ΣΤ’ τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις 10 Οκτωβρίου, που θα κρίνει τη νομιμότητα της σύμβασης πώλησης του 100% των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. στη Lamda Development μετά την αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Ζ’ Κλιμακίου που κατέθεσε το ΤΑΙΠΕΔ.

Η πρώτη κίνηση είναι ότι η Περιφέρεια αποφάσισε να συγκρουστεί μετωπικά κάνοντας παράσταση στο Ελεγκτικό Συνέδριο ως διάδικος, με στόχο να υποστηρίξει έναντι του ΤΑΙΠΕΔ την απόφαση του Ζ’ Κλιμακίου, το οποίο απέρριψε τη σύμβαση θέτοντας ζήτημα παράβασης των αρχών της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του ανταγωνισμού έτσι όπως προσδιορίζονται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η δεύτερη κίνηση διά χειρός ΤΕΕ είναι η κατάθεση τις επόμενες ημέρες στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στην κυβέρνηση, αλλά και στους πολίτες, της μελέτης που εκπόνησε για την αξία της γης του πρώην αεροδρομίου, μελέτη που, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμά ότι η αξία είναι πολλαπλάσια των 900 εκατομμυρίων ευρώ της πώλησης και συγκεκριμένα ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ!

Οι δυο αυτές κινήσεις χαλάνε και πάλι τη σούπα για το ΤΑΙΠΕΔ, που πίστευε ότι η συζήτηση στο ΣΤ’ τμήμα θα ήταν μια εύκολη υπόθεση με επιχειρήματα μόνον από τη μια πλευρά.

Έννομο συμφέρον

Η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε να παραστεί ως διάδικος στη συζήτηση όχι μόνο για πολιτικούς λόγους, αφού είναι γνωστό ότι η νέα διοίκηση υπό τη Ρένα Δούρου έχει εκφράσει την αντίθεσή της στο ξεπούλημα του Ελληνικού, αλλά επικαλούμενη και έννομο συμφέρον, μια και η απομάκρυνση από τον χώρο του πρώην αεροδρομίου κομβικών υπηρεσιών της συνιστά οικονομική ζημία που υπολογίζεται σε πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ.

Η κίνηση αυτή θεωρείται, όμως, πολύ σημαντική και για το μέλλον της διεκδίκησης του χώρου για τους πολίτες, αφού ακόμα κι αν το ΣΤ’ τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου αμφισβητήσει ότι υπάρχει έννομο συμφέρον, η Περιφέρεια μπορεί να προσφύγει στην Ολομέλεια, θέτοντας έτσι ακόμα ένα ανάχωμα στην κυβέρνηση, που «καίγεται» να υπογράψει τη σύμβαση πριν οι πολιτικές εξελίξεις την προλάβουν.

Σφαλιάρα

Η μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που – σύμφωνα με πληροφορίες – αποφαίνεται ότι η πραγματική αξία της έκτασης ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, αφού με επιστημονικό τρόπο θα αποδεικνύεται ότι το τίμημα της πώλησης του καλύτερου παραθαλάσσιου οικοπέδου της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από 900 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που η αξία του είναι πολλαπλάσια.


ΠΗΓΗ:topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου