Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Μείωση των Πωλήσεων της ΔΕΠΑ – Σταθερότητα στις Καταναλώσεις για ΕΠΑ Αττικής


Μειωμένες πωλήσεις φυσικού αερίου καταγράφει από τις αρχές του έτους η ΔΕΠΑ, ενώ, αντίθετα, η ΕΠΑ Αττικής εμφανίζεται να έχει διατηρήσει τις καταναλώσεις της κατά την περασμένη χειμερινή σαιζόν.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο τζίρος και οι όγκοι πωλήσεων της ΔΕΠΑ από τις αρχές του έτους ως το τρίτο 10ήμερο του Αυγούστου είναι μειωμένοι κατά 20%. Το γεγονός αυτό αποδίδεται από πηγές της εταιρίας στη συνεχιζόμενη ύφεση της οικονομίας που επηρεάζει άμεσα τους βιομηχανικούς πελάτες της ΔΕΠΑ, καθώς και στις στρεβλώσεις της ηλεκτρικής αγοράς, που έχουν περιορίσει τη χρήση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή. Περίπου το 66% των πωλήσεων της ΔΕΠΑ απορροφά η ηλεκτροπαραγωγή, ενώ περίπου το 17% προορίζεται για τη βιομηχανία. Το μερίδιο των ΕΠΑ στις πωλήσεις της ΔΕΠΑ είναι στο 13,5%.
Η κατάργηση του κανόνα 30% από τις αρχές του έτους είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και το δραστικό περιορισμό της λειτουργίας των μονάδων φυσικού αερίου. Το πρόβλημα αυτό εντάθηκε και με τη λειτουργία του ηλεκτρικού καλωδίου Ελλάδος-Ιταλίας από τα μέσα Ιουλίου, με συνέπεια οι εισαγωγές να εκτιναχθούν και οι ηλεκτρικές μονάδες, κυρίως, των ανεξάρτητων παραγωγών, να παραμένουν επί της ουσίας ανενεργές. Με τα δεδομένα αυτά η ΔΕΠΑ αντιμετωπίζει ορατά πλέον ζήτημα πληρωμής ρήτρας take or pay, λόγω της μείωσης απορρόφησης των συμφωνημένων ποσοτήτων από την Gazprom. Παράλληλα, όπως επισήμαναν στο energia.gr πηγές της Επιχείρησης, προβληματίζεται σοβαρά για την ενεργοποίηση ανάλογης ρήτρας και με τους μεγάλους πελάτες της, όπως είναι η ΔΕΗ και οι ανεξάρτητοι παραγωγοί. Η ΔΕΗ κινείται οριακά στο νήμα σε ό,τι αφορά την κατανάλωση της συμφωνημένης ποσότητας με τη ΔΕΠΑ, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου.
Η πίεση στα μεγέθη της ΔΕΠΑ φέτος αντικατοπτρίζεται και στις ενδιάμεσες καταστάσεις που έδωσε στη δημοσιότητα για το πρώτο εξάμηνο του 2014. Οι πωλήσεις της από 1/1 έως 30/6 ανήλθαν σε 607.392.673 ευρώ, έναντι 807.308.349 ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2013. Τα κέρδη προ φόρων φθάνουν τα 72.255.486 ευρώ έναντι 97.149.095 ευρώ και τα κέρδη μετά από φόρους σε 66.345.920 ευρώ, έναντι 98.724.388 ευρώ.
Η ΕΠΑ Αττικής
Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κινήθηκαν οι καταναλώσεις της ΕΠΑ Αττικής την προηγούμενη χειμερινή σαιζόν, παρά το γεγονός ότι οι χειμερινοί μήνες και ειδικότερα το τρίμηνο Ιανουάριος-Μάρτιος είχαν υψηλότερες θερμοκρασίες από το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας, οι ανάγκες σε θέρμανση (βαθμοημέρες) στο συγκεκριμένο διάστημα ήταν κατά 7% χαμηλότερες σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του περασμένου έτους.
Ο συνολικός όγκος πωλήσεων της ΕΠΑ Αττικής την περίοδο Ιανουάριος-Ιούλιος ανήλθαν σε 145 εκατ. κ.μ. και ήταν ανάλογα με αυτά της ίδιας περιόδου του 2013. Στο ίδιο διάστημα καταγράφεται αύξηση κατά 31% του συμβολαιοποιημένου όγκου πελατών της εταιρίας, ο οποίος ανήλθε σε 6,7 εκατ. κ.μ. Πολύ μεγάλη αύξηση, που έφθασε στο 55%, σημειώθηκε και στον αριθμό των συμβολαιοποιημένων νοικοκυριών, τα οποία υπολογίζονται σε 7.600.
Η διοίκηση της ΕΠΑ Αττικής εκτιμά ότι η λύση της θέρμανσης με φυσικό αέριο κερδίζει συνεχώς έδαφος κι αυτό φαίνεται και από το ποσοστό των φετινών συμβολαιοποιημένων νοικοκυριών, το 33% των οποίων αφορά σε συνδέσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων. Σύμφωνα με την εταιρία, οι τιμές του φυσικού αερίου στη χειμερινή περίοδο Οκτώβριος 2013 - Απρίλιος 2014 σημείωσαν εξοικονόμηση κατά μέσο όρο 43% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης και κατά 59% σε σχέση με τον ηλεκτρισμό. Μάλιστα, προστίθεται, οι τιμές του φυσικού αερίου τον περασμένο χειμώνα κατέγραψαν μια μείωση 11%, συν το 8% που προήλθε από το μειωμένο κόστος προμήθειας, λόγω της νέας σύμβασης της ΔΕΠΑ με την Gazprom.
Η ΕΠΑ Αττικής επισημαίνει ένα πρόβλημα που συνεχίζει να υφίσταται για την επιλογή των νοικοκυριών της θέρμανσης με φυσικό αέριο. Πρόκειται για την υποχρέωση της εξασφάλισης συναίνεσης από το 50 συν 1 των ψήφων συνιοδιοκτησίας των καταναλωτών που επιδιώκουν να στραφούν σε αυτό το είδος θέρμανσης, Η σχετική ρύθμιση από την πολιτεία δεν έχει προχωρήσει, παρά το γεγονός ότι η ΕΠΑ Αττικής έχει κάνει ως τώρα αρκετές κρούσεις για το θέμα αυτό στα αρμόδια όργανα.

ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου