Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

«Πάει πίσω» το νομοσχέδιο για το αέριο – Συνεχίζεται το παζάρι με τις ΕΠΑ


Δεν πρόκειται να έχει οριστικοποιηθεί το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς αερίου μέχρι το τέλος του μήνα που θα έρθουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Με βάση τα υφιστάμενα χρονοδιαγράμματα θα έπρεπε να έχει ήδη ψηφιστεί, αλλά, σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress δεν θα έχει καν δοθεί για διαβούλευση. Και τούτο διότι οι διαπραγματεύσεις με την «τριάδα» SHELL, ENI και ΔΕΠΑ (κυρίως όμως με τις δύο πολυεθνικές που είναι στρατηγικοί εταίροι της ΔΕΠΑ στις ΕΠΑ Αττικής, και Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας αντίστοιχα), βρίσκονται σε εξέλιξη χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει συμφωνία. Η καθυστέρηση είναι σε γνώση της Κοινότητας και της τρόικας, εκτιμάται ωστόσο ότι δεν θα αποτελέσει μείζον ζήτημα.
SHELL, ENI και ΔΕΠΑ έχουν δώσει στο υπουργείο κοινό κείμενο με τις βασικές θέσεις τους όσον αφορά τους τρόπους αποζημίωσής τους για το γεγονός ότι θα χάσουν τα αποκλειστικά δικαιώματα που κατέχουν σήμερα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει διαχωρισμός της διαχείρισης των δικτύων διανομής και της προμήθειας. Οι απόψεις των επενδυτών λαμβάνονται φυσικά υπόψη από το ΥΠΕΚΑ, καθώς ο στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία που να ικανοποιεί όλους τους εμπλεκόμενους και να αποφευχθεί η δικαστική διένεξη.
Εκείνο που εμφανίζεται ως «κόκκινη γραμμή» από το ΥΠΕΚΑ είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οικονομική αποζημίωση των μετόχων των ΕΠΑ. «Λεφτά δεν υπάρχουν και δεν μπορούμε να δώσουμε» έχει διαμηνυθεί με σαφήνεια. Η λύση αναζητείται μέσω του τρόπου με τον οποίο θα «στηθεί» η νέα δομή των εταιρειών διανομής της χώρας (χωρικά και χρονικά) και του ρόλου, σε αυτές, των μετόχων των ΕΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν διάφορες λύσεις, μεταξύ των οποίων και η λύση να χωριστεί η χώρα σε δύο ζώνες και να δημιουργηθούν δύο εταιρείες διανομής. Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΕΚΑ έχει διαμορφώσει  ένα βασικό σενάριο - πρόταση, το οποίο έχει ήδη  γνωστοποιήσει στους μετόχους των εταιρειών, οι οποίοι με τη σειρά τους το μελετούν για να διατυπώσουν τις επόμενες ημέρες την άποψή τους, με βάση προφανώς το αποτέλεσμα που βγάζουν οι «ασκήσεις εφαρμογής» του.
Θυμίζουμε ότι οι μέτοχοι των τριών ΕΠΑ είναι η ΔΕΠΑ σε ποσοστό 51% και σε ποσοστό 49% η Shell στην Αττική και η ιταλική Eni σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη. Η ολοκλήρωση των αλλαγών στην λιανική αγορά του φυσικού αερίου, είναι πολύ πιθανό να βρει τις τρεις εταιρείες (ΕΠΑ Αττικής, ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και ΕΠΑ Θεσσαλίας) με νέους ανταγωνιστές. Το βέβαιον είναι ότι η είσοδος νέων παικτών στην προμήθεια, θα καταστεί εφικτή μέσω του νομοσχεδίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου