Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Με εξαγορές ευρωπαϊκών εταιρειών εκτός ΕΕ παρακάμπτει τις κυρώσεις η Ρωσία


Κινούμενες μεθοδικά και θέλοντας πάντα να βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από τους αντιπάλους τους οι Ρωσικές εταιρείες συνάπτουν συμφωνίες με ευρωπαϊκές εταιρείες που όμως δεν ανήκουν στην ΕΕ κάνοντας τις όποιες κυρώσεις να αποτελούν "νεκρό γράμμα". Έτσι συμφωνίες με νορβηγικές και ελβετικές εταιρίες έχει συνάψει η ρωσική πετρελαϊκή Rosneft. Οι συναλλαγές αφορούν σε τεχνολογικό εξοπλισμό και συστήματα εξόρυξης πετρελαίου βαθέων υδάτων, όπως στην περιοχή της Αρκτικής.

Στις αρχές Αυγούστου η Rosneft αγόρασε μερίδιο στη Swiss Weatherford, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε κοιτάσματα πετρελαίου παγκοσμίως, όπως είπε στην RBTH εκπρόσωπος τύπου της εταιρίας. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Rosneft θα συμμετάσχει σε γεωτρήσεις και επισκευές στη Ρωσία και τη Βενεζουέλα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης στην μακροπρόθεσμη συνεργασία στον τομέα παροχής υπηρεσιών.

Αγνωστο παραμένει το ακριβές ποσό της συμφωνίας, όπως προκύπτει όμως από την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Rosneft  (28 Ιουλίου) η ρωσική πλευρά δεν κατέβαλε πάνω από 398,3 εκατομμύρια δολάρια για τα ελβετικά περιουσιακά στοιχεία.

Εξάλλου η Rosneft έχει υπογράψει μακροχρόνια συμφωνία για υπεράκτιες γεωτρήσεις με τη νορβηγική εταιρεία North Atlantic Drilling Ltd. Η συμφωνία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αγορά έξι υπεράκτιων εξεδρών για υποθαλάσσιες εξορύξεις, ακόμη και σε πολικές συνθήκες, όπως στην Αρκτική, από την νορβηγική εταιρία.

Αν και μόλις την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ενωση επέβαλε νέο γύρο αυστηρών οικονομικών κυρώσεων με «αποκλεισμό» της Ρωσίας από την αγορά και την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού πετρελαϊκών γεωτρήσεων, «χτυπώντας» έναν πολύ νευραλγικό τομέα για την ρωσική οικονομία, αφού απειλούνται έργα μεγάλης κλίμακας της Rosneft, εντούτοις η Νορβηγία και η Ελβετία παρακάμπτουν την εφαρμογή των κυρώσεων καθώς δεν αποτελούν μέλη της Eυρωπαϊκής Ενωσης (και της Ευρωζώνης).

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου