Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Με παρέμβαση Τουρκίας η Αλβανία "τελειώνει" την ΑΟΖ με την Ελλάδα


Έρευνα σχετικά με τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην κατάρτιση της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα ξεκίνησε η εισαγγελία Τιράνων σε μια προσπάθεια ως φαίνεται να «τελειώσει» το θέμα της ΑΟΖ κατόπιν και τουρκικών παρεμβάσεων.

Σύμφωνα με πηγές της εισαγγελίας τις οποίες επικαλούνται τα αλβανικά ΜΜΕ, η εισαγγελία έχει σοβαρές ενδείξεις ότι η συμφωνία με την Ελλάδα βλάπτει σοβαρά τα συμφέροντα της Αλβανίας.

Η διαδικασία ξεκίνησε, μετά την καταγγελία του ίδιου του ΥΠ.ΕΞ. για να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά των υπευθύνων για την υπογραφή της συμφωνίας το 2009.

«Οι εισαγγελείς - σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης - έχουν ερευνήσει την υπόθεση μετά την παραχώρηση όλου του υλικού από το Υπουργείου Εξωτερικών και κατέληξαν στο συμπέρασμα όπως υπάρχουν επαρκή στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνουν την παραβίαση του άρθρου 210 του ποινικού κώδικα».

Η εισαγγελία Τιράνων θα καλέσει 11 εμπειρογνώμονες της διαπραγματευτικής ομάδας που συμμετείχε στη σύνταξη της συμφωνίας. Δεν επιβεβαιώνετε αν η λίστα αυτή περιλαμβάνει και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Λουλεζίμ Μπάσα, ως το πρόσωπο που υπέγραψε τη συμφωνία με την ομόλογό του Ντόρα Μπακογιάννη.

Το άρθρο 210 του αλβανικού Ποινικού Κώδικα, προβλέπει ότι οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί με ξένες χώρες για παραχώρηση του εδάφους και υπονομεύουν την ακεραιότητα της χώρας, τιμωρούνται με πέντε έως δέκα χρόνια φυλάκιση.

Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας υπεγράφη στις 26 Ιανουαρίου 2010 στα Τίρανα από τους υπουργούς Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και Λουλεζίμ Μπάσα ο οποίος σήμερα ηγείται της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου