Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Στη Δανία έχουν δίκτυα και βάζουν αιολικά. Στη "Δανία του Νότου" θα έχουμε ρεύμα το φετινό χειμώνα;


Από Καναδικό ιστότοπο μας έρχεται το όμορφο αυτό γράφημα, που λέει κάτι που δεν το λένε ούτε καν οι ίδιοι οι Δανοί: Denmark Produces One Third of Its Electricity from Wind. Η μαγική λέξη-κλειδί, που αλλάζει όλο το νόημα της πιο πάνω πρότασης, έχει μόλις τρία γράμματα και είναι η λεξούλα "Its". Η Δανία παράγει ενέργεια από αιολικά, μόνο που δεν είναι "Its", δεν είναι μόνο δική της, είναι του ευρύτερου συστήματος της περιοχής της.

Μας έχει απασχολήσει κι άλλη φορά η Δανία, όταν γράψαμε για ποιο λόγο δεν θα γίνουμε ποτέ η "Δανία του Νότου", που έλεγαν ο Παπανδρέου και τα "πράσινα ανθρωπάκια" του. Το "μυστικό" του ηλεκτρικού συστήματος της Δανίας είναι ότι έχει ...
πολύ μεγάλης δυναμικότητας διασυνδέσεις των δικτύων υψηλής τάσης με τις μεγάλες υδροηλεκτρικές "μπαταρίες" της Ευρώπης, τη Νορβηγία και τη Σουηδία, καθώς και τη Γερμανία.

Τα δεδομένα για την κατασκευή του διαγράμματος προέρχονται από το Earth Policy Institute, ένα ιδιωτικό Ινστιτούτο στην Ουάσιγκτον DC. Το Ινστιτούτο παραπέμπει στην Energinet.dk, την εταιρεία ηλεκτρισμού της Δανίας, όπου όμως τα πράγματα τα λένε λίγο διαφορετικά: οι διατυπώσεις πάντα έχουν τη σημασία τους. Οι Δανοί λοιπόν, λίγο πιο προσεκτικά, λένε ότι : "2013 was a record-setting year for Danish wind power. Never before has Energinet.dk incorporated so much wind power in the Danish power system as in 2013, and never before did the wind turbines generate what corresponds to more than 50 per cent of the Danes' electricity consumption in one month. - Το 2013 ήταν έτος-ρεκόρ για τη Δανέζικη αιολική ενέργεια, ποτέ πριν η Energinet.dk δεν ενσωμάτωσε τόση πολλή αιολική ενέργεια στο Δανέζικο ηλεκτρικό σύστημα όση το 2013 και ποτέ πριν οι ανεμογεννήτριες δεν παρήγαγαν ποσότητα που αντιπροσωπεύει πάνω από 50% της ηλεκτρικής κατανάλωσης των Δανών σε ένα μήνα".

Η παραγωγή των αιολικών ήταν το 2013 11,1 δισ. KWh, η συνολική κατανάλωση (περιλαμβανομένων των απωλειών) ήταν 33,5 δισ. KWh, άρα 11,1/33,5=33,2%; Μόνο που τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά: μπορεί οι ανεμογεννήτριες να παρήγαγαν αυτή την ποσότητα, αλλά το ρεύμα μπήκε στο δίκτυο του ευρύτερου συστήματος της περιοχής, όχι μόνο της Δανίας. Ας κλείσει η Δανία τις διασυνδέσεις με Νορβηγία-Σουηδία, ας αφήσει ανοιχτή τη διασύνδεση με τη Γερμανία, που έχει επίσης πολλές ανεμογεννήτριες και τότε θα δούμε τι θα παράγει από αιολικά και η Δανία και η Γερμανία. Μήπως τινάξουν το ηλεκτρικό τους σύστημα στον αέρα; Ιδίως αν κλείσουν και οι διασυνδέσεις της Γερμανίας με Πολωνία και Τσεχία;

Το άρθρο έχει και κάποια σχόλια από αναγνώστες, που έχουν ομολογουμένως πολύ ενδιαφέρον, καθώς δεν προέρχονται από Ευρωπαίους, αλλά από Καναδούς, Αμερικανούς, Αυστραλούς:

Σχόλιο 1-ερώτηση: "Aren't those countries all struggling economically? I wonder if high priced every has anything to do with it? I wonder if these quixotic attempts to control the earth's temperature are effective? - Δεν είναι όλες αυτές οι χώρες σε δύσκολη οικονομική κατάσταση; Μήπως έχει σχέση η ακριβή ενέργεια; Αναρωτιέμαι αν αυτές οι ΔονΚιχωτικές προσπάθειες να ελέγξουν τη θερμοκρασία της γης έχουν αποτέλεσμα".

Σχόλιο 1-απάντηση στο πιο πάνω: "Funny that you say that, in Australia despite our caveman type government, people are choosing to put solar on their roofs because our electricity prices are way to high due to over investment in electricity infrastructure. So people are buying solar to get rid of the electricity bills at the same time as doing great things for the environment. Regarding whether our efforts to fight climate change will work, only time will tell and regardless we will be creating far cheaper electricity (once purchase cost covered its free energy, baring in mind much our existing traditional power stations are coming to the end of its working life) it will also clean our existing air and prevent all the breathing issues caused by pollution like we are seeing in China. We are also seeing a move away from traditional fuels such as coal with the Indian government doubling the import tax on coal and putting the extra funds into renewable energies and in Hong Kong they are banning and making the use of coal illegal by 2020 to combat the air pollution. - Είναι αστείο που το λες, στην Αυστραλία, παρά την κυβέρνηση μας τύπου σπηλαιανθρώπων, οι άνθρωποι επιλέγουν να βάλουν ηλιακά στις στέγες επειδή οι τιμές του ηλεκτρικού είναι πολύ υψηλές λόγω των επενδύσεων στα δίκτυα. Έτσι οι άνθρωποι αγοράζουν ηλιακά για να απαλλαγούν απ' τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και την ίδια στιγμή κάνουν καλό στο περιβάλλον. Όσον αφορά το αν οι προσπάθειές μας να πολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή θα αποδώσουν, μόνο ο χρόνος θα το πει κι ανεξάρτητα απ' αυτό θα παράγουμε πολύ πιο φθηνό ηλεκτρισμό (το κόστος αγοράς μια φορά καλύπτεται από τη δωρεά ενέργεια, έχοντας κατά νου ότι τα υπάρχοντα παραδοσιακά εργοστάσια φθάνουν στο τέλος της ζωής τους), επίσης θα καθαρίσουν τον αέρα και θα εμποδίσουν όλα τα αναπνευστικά προβλήματα που προκαλούνται από τη ρύπανση, όπως αυτά που βλέπουμε στην Κίνα. Βλέπουμε επίσης απομάκρυνση από παραδοσιακά καύσιμα όπως το κάρβουνο, με την Ινδική κυβέρνηση να διπλασιάζει το δασμό εισαγωγής στο κάρβουνο και να βάζει τα χρήματα σε ΑΠΕ και στο Χονγκ Κονγκ εξοστρακίζουν το κάρβουνο και κάνουν τη χρήση του παράνομη έως το 2020 για να καταπολεμήσουν τη ρύπανση του αέρα".

Σχόλιο 2: "This is good to see, but could be difficult to duplicate elsewhere. Denmark has good connections to Norway, and so can access their on-demand hydropower for times when there is high demand and low wind output.- Αυτό είναι καλό να το βλέπεις, αλλά δύσκολο να αναπαραχθεί οπουδήποτε αλλού. Η Δανία έχει καλές διασυνδέσεις με τη Νορβηγία και μπορεί να έχει πρόσβαση στην άμεσης απόκρισης υδροηλεκτρική παραγωγή τους στους χρόνους που υπάρχει υψηλή ζήτηση και χαμηλή αιολική παραγωγή".

Σχόλιο 3: "Sure Germany has been making "massive strides in its drive to ditch nuclear...". But it is largely being replaced with NEW lignite coal plants. Germany will have opened something like 9 or 10 new coal plants between 2011 and 2015. If they are replacing more or less emission-free nuclear plants with a combination of coal and some renewables, their average CO2 output per kWh is going up....- Σίγουρα η Γερμανία έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στη διαδρομή της για να εξαλείψει τα πυρηνικά ...Αλλά έχουν αντικατασταθεί κυρίως με ΝΕΑ λιγνιτικά εργοστάσια. Η Γερμανία θα έχει ανοίξει κάπου 9 ή 10 νέα εργοστάσια κάρβουνου μεταξύ 2011 και 2015. Εάν αντικαθιστούν περισσότερα ή λιγότερα πυρηνικά εργοστάσια μηδενικών εκπομπών με συνδυασμό κάρβουνου και κάποιων ΑΠΕ, η μέση εκπομπή CO2/KWh θα αυξηθεί...."

Όταν λοιπόν η Δανία του Βορρά σκοπεύει να παράγει 50% της ηλεκτρικής "της" ενέργειας από αιολικά το 2020, το μεγάλο ερώτημα που πλέον υπάρχει για τη "Δανία του Νότου" είναι αν θα έχει ρεύμα τα βράδια του 2020, όπως είχε επισημάνει η Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020 του ΑΔΜΗΕ. Στη διάρκεια της μέρας θα βοηθούν τα ηλιακά, αλλά το βράδυ ήλιος δεν υπάρχει και το χειμώνα πρακτικά δεν υπάρχει ούτε τη μέρα. Η Πτολεμαΐδα 5 δεν έχει ξεκινήσει ακόμα να κατασκευάζεται και ο χρόνος τρέχει, Μελίτη 2 δεν πρόκειται να έχουμε μέχρι το 2020, ακόμα κι αν πουλήσουν αύριο το πρωί τη "μικρή" ΔΕΗ. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον να προχωρήσει η διασύνδεση δικτύων Νέα Σάντα Θράκης-Maritsa East 1 Βουλγαρίας, για να μπορούμε να πάρουμε ρεύμα απ' τα λιγνιτικά της Βουλγαρίας. Αφού το Ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι ικανό να στηρίζει μόνο το λιγνίτη της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, αλλά όχι της Ελλάδας, ας εισάγουμε ρεύμα απ' τη Βουλγαρία. Μήπως αυτό δεν κάνουμε ήδη, πετώντας λεφτά που δεν έχουμε; Ναι, αν εισάγουμε ρεύμα θα εισάγουμε ταυτόχρονα ανεργία, ναι, θα επιδοτήσουμε την εργασία των Βούλγαρων, ναι, θα εξάγουμε χρήματα που δεν υπάρχουν, αλλά τουλάχιστον θα έχουμε ρεύμα. Το κόστος του να μην έχουμε ρεύμα θα είναι απείρως μεγαλύτερο ...

Αλλά, επειδή ο χειμώνας του 2014 είναι πιο κοντά και πρέπει να έχουμε ρεύμα, μια που αέριο δύσκολα θα έχουμε, πρέπει τουλάχιστον να έχουμε λιγνίτη. Γι' αυτό θα επαναλαμβάνουμε διαρκώς τα ερωτήματα που βάλαμε στις 12/8: θα μας πει κανείς αν υπάρχουν αποκαλυμμένα αποθέματα στα λιγνιτωρυχεία, έτοιμα για απόληψη το χειμώνα; Θα μας πει κανείς πόσα είναι τα αποθέματα λιγνίτη στις αυλές των ΑΗΣ; Και τι ποιότητα έχουν;


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου