Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Γιατί οι ξένοι οίκοι βλέπουν αξία στην ελληνική διύλιση

Γιατί οι ξένοι οίκοι βλέπουν αξία στην ελληνική διύλιση
Αξία στα ελληνικά διυλιστήρια διαβλέπουν οι ξένοι οίκοι, την ώρα που η τιμή του αργού  πετρελαίου κατατρακυλά στα 96 δολάρια. Προηγήθηκε στις 12 Αυγούστου η Deutsche Bank, η οποία σε έκθεσή της  έδωσε τιμή στόχο στα 7,2 ευρώ για τα Ελληνικά Πετρέλαια, δίνοντας περιθώριο ανόδου 31% για τον τίτλο (χθες έκλεισε στα 5,28 ευρώ με πτώση 4,52  ευρώ).

Χθες, η Bank of America Merrill Lynch, σε έκθεση της για την Motor Oil έδωσε τιμή στόχο στα 8,40 ευρώ (με σύσταση ουδέτερη), με τη μετοχή να κλείνει ανοδικά χθες στα 7,84 ευρώ,  σημειώνοντας κέρδη 1,55%.

Για ποιους  λόγους, όμως, οι ξένοι οίκοι διαβλέπουν άνοδο στις μετοχές των ελληνικών διυλιστηρίων;

- Ο πρώτος λόγος είναι η βελτίωση των περιθωρίων διύλισης. Μάλιστα, η BofA βλέπει ότι η Motor Oil θα έχει καλύτερα περιθώρια διύλισης από τα ΕΛ.ΠΕ., έτσι αναμένει ότι τα EBIDTA της εταιρείας  (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) θα διαμορφωθούν σε 54 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 39%.

- Παρά το γεγονός  ότι υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις για τα  ευρωπαϊκά διυλιστήρια, η Deutsche Bank αναμένει καλύτερα περιθώρια διύλισης στην Μεσόγειο.

- Σταδιακά, η  λιανική ελληνική αγορά καυσίμων ανακάμπτει και η εκτίμηση των ξένων οίκων είναι ότι, οι δυο εταιρείες θα επωφεληθούν από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.   

- Η Bank of Αmerica εκτιμά ότι η λιανική αγορά θα δεχθεί την επίδραση μια εποχιακής ανόδου λόγω του τουρισμού, παρόλο που η εσωτερική ζήτηση παραμένει σταθερή. Μάλιστα, εκτιμά, ότι στις 27 Αυγούστου τα καθαρά  έσοδα της Motor Oil θα διαμορφωθούν σε 11 εκατ. ευρώ, ενώ η μετοχή διαπραγματεύεται 1,5 φορά την λογιστική της αξία σύμφωνα με τα στοιχεία  της Bofa.

- Σε ό,τι αφορά τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Deutsche bank αναμένει υψηλές ταμειακές ροές οι οποίες θα κατευθυνθούν προς την απομόχλευση του ισολογισμού (ήδη πραγματοποιήθηκε το πρώτο ομολογιακό), αλλά και για  τη διανομή μερισμάτων από το 2015.

Ένας άγνωστος Χ που δεν αναφέρουν οι ξένοι οίκοι είναι η εμπλοκή των ελληνικών διυλιστηρίων σε ό,τι αφορά τα κοιτάσματα πετρελαίου.
(σ.σ. Είναι χαρακτηριστικές οι επενδύσεις που ανακοίνωσε η Energean Oil με 165 εκατ. ευρώ προκειμένου να αυξήσει την παραγωγή σε 30 εκατ. βαρέλια μέχρι το 2015).

Τόσο τα ΕΛ.ΠΕ., όσο και η Motor Oil δεν έχουν κάνει εκτιμήσεις πάνω στα νέα κοιτάσματα  την ώρα που οι διαγωνισμοί για τις νέες εξορύξεις θα λήξουν τον Μάρτιο του 2015.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου