Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Οι Αμερικανοί εργαζόμενοι είναι γηραιότεροι από ποτέ

American Workers Are Older Than Ever
Του Peter Coy

Το εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ είναι γηραιότερο από ποτέ. Το ποσοστό των εργαζομένων ηλικίας 55 ετών και άνω ανήλθε στο 22,2% τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από την αρχή καταγραφής των στοιχείων το 1948. 

Όπως φαίνεται στο πρώτο γράφημα, η συμμετοχή των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων στο εργατικό δυναμικό υποχώρησε για βραχυπρόθεσμο διάστημα κάτω από το 12% στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ωστόσο έκτοτε έχει κινηθεί έντονα ανοδικά. H πληθυσμιακή έκρηξη την περίοδο μεταξύ 1946 και 1964 (baby boom) εξηγεί σίγουρα σε μεγάλο βαθμό τη ραγδαία αυτή άνοδο. Το έτος αιχμής με τις περισσότερες γεννήσεις ήταν το 1957. Όσοι γεννήθηκαν τη χρονιά εκείνη έφτασαν την ηλικία των 55 το 2012 -την πρώτη χρονιά που το ποσοστό των εργαζομένων ηλικίας 55 ετών και άνω στο εργατικό δυναμικό άγγιξε το 21%. 


Το δεύτερο γράφημα είναι η απόδειξη της δύναμης της δημογραφίας. Δείχνει πώς τα άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω έχουν αυξηθεί ως μερίδιο του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ (ο οποίος ορίζεται από το Γραφείο Στατιστικών της Εργασίας ως ο πληθυσμός όσων έχουν υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας τους). 

Δεν θα έπρεπε οι μεγαλύτεροι να αρχίσουν να συνταξιοδοτούνται; Μάλλον δεν έχουν κάτι τέτοιο κατά νου. Όπως αποκαλύπτει το τρίτο γράφημα, δύο δεκαετίες πριν, το ποσοστό των ατόμων 55 ετών και άνω που συμμετείχαν ακόμη στο εργατικό δυναμικό ανερχόταν σε μόλις 30%. Όταν όμως οι baby boomers άρχισαν να εισέρχονται σε αυτή την κατηγορία, το ποσοστό συμμετοχής εκτινάχθηκε στο 40%. 

Η πλειονότητα των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας απασχολούνται πλήρως. Μόνο το 21% των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας βρίσκονται σε θέσεις μερικής απασχόλησης, έναντι ποσοστού 27% δύο δεκαετίες νωρίτερα. 

Ο John Lonski, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics (MCO) διαπίστωσε τη συμμετοχή-ρεκόρ στο εργατικό δυναμικό των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς μελετούσε τα στοιχεία για τις θέσεις απασχόλησης στις ΗΠΑ τον Ιούλιο από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας. Θεωρεί ότι αποτελεί κακό σημάδι για την αύξηση του εισοδήματος των ΗΠΑ. «Διαισθητικά,» γράφει σε ένα ερευνητικό σημείωμα «αυτή η ηλικιακή ομάδα θα έπρεπε να βλέπει τους μισθούς της να αυξάνονται πιο αργά... σε σύγκριση με το σύνολο του εργατικού δυναμικού». Ο ίδιος έγραψε ότι «η επικείμενη επανείσοδος των συνταξιοδοτούμενων baby boomers στο εργατικό δυναμικό θα βάλει χαλινάρι στην ανάπτυξη των μισθών».


ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου