Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Αν σε 12 μήνες τα "ευγενή" επικουρικα ασφαλιστικά ταμεία μετατραπούν σε επαγγελματικά αποφεύγουν το ΕΤΕΑ

Αν σε 12 μήνες τα "ευγενή" επικουρικα ασφαλιστικά ταμεία μετατραπούν σε επαγγελματικά αποφεύγουν το ΕΤΕΑ
Παράταση ενός χρόνου κέρδισε η κυβέρνηση στην υπόθεση των "ευγενών" επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων.

Σύμφωνα με την Καθημερινή στον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε την Τετάρτη στη Βουλή, «πέρασε» διάταξη που προβλέπει την ένταξη στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), των Ταμείων των μηχανικών, δικηγόρων, μερίδας δημοσιογράφων, αρτοποιών, συμβολαιογράφων, εργαζομένων στα πρατήρια υγρών καυσίμων, ναυτικών πρακτόρων και όσων άλλων ελεύθερων επαγγελματιών είχαν μέχρι σήμερα μείνει εκτός, για το σκέλος της επικούρησης.

Το κρίσιμο της υπόθεσης είναι πως πλέον δίνεται στα συγκεκριμά "ευγενή" επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία περιθώριο 12 μηνών, ώστε αν θέλουν, να μετατραπούν σε επαγγελματικά και έτσι να αποφύγουν το ΕΤΕΑ έως τον Ιούλιο του 2015.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στην περίπτωση που τα συγκεκριμένα Ταμεία ενταχθούν στο επικουρικό των μισθωτών, θα ακολουθούν την εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, με ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για μειώσεις λόγω της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Η συγκεκριμένη ρήτρα συνεπάγεται ότι δεν μπορούν να δοθούν τα προβλεπόμενα, από τη στιγμή που υφίσταται έλλειμμα.

Ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2015, στις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των συγκεκριμένων κλάδων να αποφασίσουν τη μετατροπή των ταμείων τους σε επαγγελματικά, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Σε αντίθετη περίπτωση οδηγούνται στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με την προσθήκη της τελευταίας στιγμής, για όσα από τα Ταμεία μετατραπούν τελικά σε επαγγελματικά, το ποσοστό της εργοδοτικής εισφοράς παραμένει σταθερό ή μειώνεται, χωρίς οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση ή παροχή εγγυήσεων από τη γενική κυβέρνηση ή άλλες μη ανταποδοτικές πηγές, πέραν των δικών τους πόρων.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου