Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Δεύτερο 15νθημερο Σεπτεμβρίου η προκήρυξη για τα πετρέλαια στην Εφημερίδα των Ευρωπαικών Κοινοτήτων


Μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα των Ευρωπαικών Κοινοτήτων (European Gazette), η προκήρυξη του διαγωνισμού για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογοναθράκων στα 20 ελληνικά οικόπεδα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, και με δεδομένο ότι η προκήρυξη παρέχει περιθώριο έξι μηνών στους ενδιαφερόμενους για την κατάθεση των προσφορών, η καταληκτική προθεσμία τοποθετείται στα τέλη Μαρτίου.

Χρονικά δηλαδή θα συμπέσει με μια φορτισμένη πολιτικά περίοδο αφού το Μάρτιο του 2015 λήγει η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στους επόμενους μήνες, και ειδικά τους πρώτους του νέου έτους η διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Δεν αποτελεί μυστικό ότι το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, προκαλεί αβεβαιότητα για το επενδυτικό κλίμα, και πολιτικά στελέχη ανησυχούν μήπως επηρεάσει ακόμη και τη δυνατότητα προσέλκυσης στο διαγωνισμό πολλών και ισχυρών ονομάτων.

Αλλωστε, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους εταιρίες, σαν και αυτές που θέλει να προσελκύσει η ελληνική πλευρά προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικές οι έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και της Νότιας Κρήτης, μετρούν σημαντικά στις αποφάσεις τους τη πολιτική σταθερότητα.

Το εκρηκτικό σκηνικό σε Ουκρανία- Μ.Ανατολή

Αλλά εκείνο που ανησυχεί περισσότερο την ελληνική πλευρά δεν σχετίζεται τόςο με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, όςο με τη διεθνή γεωοπολιτική σκηνή. Αυτή μόνο ευνοική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Οι συγκρούσεις στην Ουκρανία όλο και φουντώνουν, και μια ενεργειακή κρίση μοιάζει διόλου απίθανη μέσα στο φθινόπωρο ή το χειμώνα.

Τι επιπτώςεις άραγε μπορεί να έχει σε επενδυτικό επίπεδο το ενδεχόμενο η Ρωσία να κλείσει το χειμώνα τις στρόφιγγες ;  Εξαρτάται, απαντούν στελέχη που ασχολούνται με το πετρελαικό τομέα.

Υπό μια έννοια, μια τέτοια κρίση θα μπορούσε να λειτουργήσει και ενισχυτικά ως προς τις έρευνες στην Αν. Μεσόγειο. Το σκεπτικό όσων ασπάζονται την άποψη αυτή είναι ότι μια νέα ενεργειακή κρίση θα αναδείκνυε ακόμη περισσότερο την ανάγκη να βρεθούν σύντομα εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας φυσικού αερίου για την Ευρώπη, σαν τα κοιτάσματα που κρύβει ο ελλαδικός χώρος.

Δεύτερο αρνητικό στοιχείο αποτελεί η συνεχιζόμενη κρίση στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου. Οι συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα, και το κλίμα αστάθειας στο Ιράκ, μόνο θετικό επενδυτικό περιβάλλον δεν δημιουργούν.

Τα ονόματα

Σε επίπεδο ονομάτων που θα μπορούσαν να προσέλθουν στο διαγωνισμό, η ελληνική πλευρά παραμένει συγκρατημένη. Παρ' ότι ενδιαφέρον στα κατά καιρούς συνέδρια (Λονδίνο, κ.α.) έχει εκδηλωθεί και από μεγάλα ονόματα, εντούτοις η ελληνική πλευρά θα ήταν ευχαριστημένη ακόμη και αν το παρών τους στο διαγωνισμό δώσουν μεσαίου μεγέθους αλλά υγιείς και πολλά υποσχόμενες εταιρείες.

Όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου ΠΕΚΑ, στα περισσότερα από τα 20 θαλάσσια μπλοκ που θα διατεθούν για έρευνα στο πλαίσιο του γύρου παραχωρήσεων τα βάθη της θάλασσας είναι μεγάλα, όπως μεγάλη συγκριτικά με προηγούμενους γύρους, είναι και η έκταση που καταλαμβάνουν. Σαν αποτέλεσμα, θα απαιτηθεί τεχνική εμπειρία και κεφαλαιακή επάρκεια για την πραγματοποίηση ερευνών, την οποία κατά τεκμήριο διαθέτουν μόνο οι μεσαίες και μεγάλες εταιρείες.

Ο πρώτος γύρος και αυτοί που ακολουθούν

Από την άλλη πλευρά, με βάση και την πρόσφατη εμπειρία άλλων κρατών που πραγματοποίησαν γύρους παραχωρήσεων, όπως η Κύπρος, η επιτυχία ή όχι στην προσέλκυση εταιρειών δεν κρίνεται από την αρχική διαδικασία, αλλά από αυτές που θα ακολουθήσουν.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συνομιλητές μας, στην περίπτωση της Κύπρου ο πρώτος γύρος, είχε ως αποτέλεσμα την παραχώρηση και την υπογραφή σύμβασης μόνο για ένα μπλοκ, το γνωστό μας "12".

Ωστόσο το γεγονός ότι η πρώτη γεώτρηση ήταν επιτυχής, είχε ως αποτέλεσμα στο δεύτερο γύρο να παρουσιαστούν πολύ περισσότερες και μεγαλύτερες εταιρείες και εν τέλει να υπογραφούν συμβάσεις με super major εταιρείες όπως η γαλλική Total, η ιταλική ΕΝΙ και η κορεατική Kogas.

Πρώτη γεύση

Μια πρώτη γεύση για το αν θα επαληθευθούν οι ελληνικές προςδοκίες θα φανεί μέςα στους επόμενους μήνες. Το φθινόπωρο έχουν προγραμματιστεί road shows σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Οπως πάντως έδειξε η παρουσίαση των 20 ελληνικών blocks τον Ιούνιο στο Λονδίνο, αλλά και οι συναντήσεις εταιρειών που ακολουθήσαν με εκπροσώπους του ΥΠΕΚΑ, της PGS που συνέλεξε τα σεισμικά στοιχεία και της Βeicip, που τα ερμήνευσε, ενδιαφέρον υπάρχει. 

Μένει να φανεί, αν εταιρείες όπως Exxon, Chevron, Total, Anadarko, Noble, Enel, BP που συμεττείχαν στις συναντήσεις, θα πάνε το ενδιαφέρον τους ένα βήμα παραπέρα.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου