Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Κων/νος Νικολάου: Χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις για να ερευνηθούν τα ελληνικά πετρελαϊκά οικόπεδα


Θετική εικόνα άφησε στον δρ. Κωνσταντίνο Νικολάου, Γεωλόγο και Ειδικό Εμπειρογνώμονα σε θέματα υδρογονανθράκων, η παρουσίαση των 20 ελληνικών πετρελαϊκών «οικοπέδων» ενώπιων της διεθνούς ενεργειακής κοινότητας στο Λονδίνο.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, η παρουσίαση των οικοπέδων από το ελληνικό υπουργείο ΠΕΚΑ ήταν πολύ καλή, ενώ όσον αφορά στο promotion από μέρους των Νορβηγών και των Γάλλων Συμβούλων εκτίμησε ότι θα μπορούσε να γίνει ακόμη καλύτερη δουλειά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου το υπουργείο ΠΕΚΑ θα έχει στα χέρια του τις προσφορές για τα πετρελαϊκά οικόπεδα, οπότε εκεί θα φανεί η εκδήλωση του πραγματικού ενδιαφέροντος για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. Ειδικά για τα πετρέλαια του Ιονίου ο κ. Νικολάου φάνηκε σίγουρος για την ύπαρξη ενδιαφέροντος.
«Τα οικόπεδα είναι καλά, και σε σχέση με την Κροατία και το Μαυροβούνιο, είναι μεγάλα. Τα οικόπεδα της Κρήτης είναι πολύ πιο μεγάλα, γεγονός επίσης πολύ καλό». Ωστόσο, κατά τη γνώμη του ιδίου, το υψηλό ποσό συμμετοχής στον διαγωνισμό ενδεχομένως να αποτελέσει αντικίνητρο, ειδικά για τις πρώιμες περιοχές.
Σύμφωνα με τον ίδιο, για να έλθουν μεγάλοι «παίκτες» στην Ελλάδα, πρέπει πρώτα να έρθουν μικρότερες εταιρείες.
Αναφερόμενος στην «τολμηρή» άποψη που έχει διατυπώσει κατά καιρούς, δηλ. για την ύπαρξη 4 δισ. βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδος, ο κ. Νικολάου είπε ότι το νούμερο αυτό έχει προκύψει από ενδελεχείς έρευνες και μελέτες πετρωμάτων και συνολικά 76 γεωτρήσεις.
Τέλος, ο κ. Νικολάου κατέθεσε την άποψή του για τις τελευταίες ενεργειακές εξελίξει που λαμβάνουν χώρα στην Κύπρο.
Δείτε παρακάτω ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Νικολάου στο βίντεο που ακολουθεί:
ΠΗΓΗ:.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου