Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Γεωπολιτικές Εντάσεις και Εύθραυστη Οικονομική Ανάκαμψη Απειλούν την Αγορά Πετρελαίου


Οι γεωπολιτικές εντάσεις και η εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη σημαίνει ότι υπάρχει μικρό περιθώριο για εφησυχασμό στην πετρελαϊκή αγορά στους επόμενους 12 μήνες, προειδοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Στην μηνιαία της αναφορά για την πετρελαϊκή αγορά, ο ΙΕΑ προβλέπει αύξηση της ζήτησης και σταθερή αύξηση της προσφοράς από χώρες εκτός του OPEC για το 2015.

Αναφέρει ακόμη ότι η παγκόσμια ζήτηση για το πετρέλαιο αυξήθηκε στα 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τα 1,2 εκατ. βαρέλια φέτος, ενώ η προσφορά πετρελαίου από χώρες εκτός του OPEC θα αυξηθεί κατά περίπου 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, συνεχίζοντας την τάση της ισχυρής παραγωγής εκτός OPEC.

Ωστόσο,ο ΙΕΑ προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι που αφορούν τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση το 2015 είναι «ιδιαίτερα υψηλά» λόγω της αβέβαιης παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης και των γεωπολιτικών εντάσεων σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ιράκ, Λιβύη, Νιγηρία και Βενεζουέλα, προστίθενται στις μακροοικονομικές ανησυχίες.

Τα ίδια πολιτικά ζητήματα σε μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες αποτελούν επίσης απειλή στις πετρελαϊκές προμήθειες. Η παραγωγή του Ιράκ υποχώρησε κατά 260.000 βαρέλια ημερησίως τον περασμένο μήνα καθώς η βία στον Βορρά οδήγησε στο κλείσιμο του μεγαλύτερου διυλιστηρίου της χώρας και μείωσε κατά πολύ την παραγωγή από το τεράστιο πετρελαϊκό πεδίο του Κιρκούκ.

Στο μεταξύ λογιστικά ζητήματα και η συντήρηση στο Basrah μείωσε την παραγωγή από τα νότια πεδία του Ιράκ κατά 160.000 βαρέλια ημερησίως. Η αυξημένη προσφορά από τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, τη Νιγηρία και την Αγκόλα, εξισορρόπησε την πτώση στο Ιράκ, αφήνοντας την παραγωγή του OPEC σταθερή στα 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιούνιο

ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου