Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

"Σπάει" το μονοπώλιο των ΕΠΑ στο φυσικό αέριο


Η διοίκηση της ΔΕΠΑ σε συνεργασία με τους μετόχους των τριών Εταιρειών Παροχής Αερίου σε Αττική, Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη (Shell και ENI) επεξεργάζεται σχέδιο για το αντιστάθμισμα των απωλειών από το σπάσιμο του μονοπωλίου των ΕΠΑ, στη λιανική αγορά φυσικού αερίου. 

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το σχέδιο περιλαμβάνει χρονική επέκταση των αδειών για τη δραστηριότητα της προμήθειας και γεωγραφική επέκταση των υφιστάμενων ορίων των τριών ΕΠΑ για τη δραστηριότητα της διανομής. 

Στόχος είναι το σχέδιο αυτό να αποτελέσει τον βασικό άξονα του νομοσχεδίου για το άνοιγμα της λιανικής αγοράς, που με βάση το μνημόνιο θα έπρεπε να είχε θεσμοθετηθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2014. Η καθυστέρηση αποδίδεται από το ΥΠΕΚΑ στην απαιτητική διαχείριση από πλευράς του των εξελίξεων γύρω από το νομοσχέδιο της Μικρής ΔΕΗ. Κύκλοι του ΥΠΕΚΑ τονίζουν, σύμφωνα με την «Καθημερινή», ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την τρόικα για τη μικρή αυτή καθυστέρηση και ότι μέσα στις επόμενες ημέρες το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή. 

Ένα από τα κρίσιμα θέματα που το νομοσχέδιο πρέπει να επιλύσει είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη προς τους επενδυτές και τη ΔΕΠΑ, η οποία συμμετέχει με ποσοστό 51% σε κάθε ΕΠΑ, που χάνουν το αποκλειστικό δικαίωμα στην προμήθεια και διανομή.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου