Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Η Vodafone παραδέχεται ότι οι συνδρομητές της... παρακολουθούνται

Η Vodafone παραδέχεται ότι οι συνδρομητές της... παρακολουθούνται
Eίναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, η οποία παραδέχεται ανοικτά ότι οι συνομιλίες των συνδρομητών της παρακολουθούνται.

Η Vodafone παραδέχτηκε την  ύπαρξη κρυφών καλωδιώσεων που επιτρέπουν σε κρατικές υπηρεσίες να παρακολουθούν όλες τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις στα δίκτυα της.
Μάλιστα, όπως ομολόγησε, αυτό συμβαίνει ήδη σε μερικές από τις 29 χώρες που δραστηριοποείται (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) .
Η εταιρεία έσπασε την σιωπή της στο θέμα των κυβερνητικών παρακολουθήσεων προκειμένου να εμποδίσει την όλο και πιο διαδεδομένη χρήση του κινητού τηλεφώνου και των ευρυζωνικών δικτύων από το κράτος.... με στόχο την κατασκοπεία των πολιτών του.
Οπως ανέφερε η εταιρία τα καλώδια είχαν συνδεθεί άμεσα με το δίκτυο της αλλά και με τα καλώδια άλλων τηλεπικοινωνιακών Ομίλων, γεγονός που επιτρέπει στους κρατικούς οργανισμούς να ακούσουν ή να καταγράψουν συνομιλίες των πελατών τους.
Υπέρμαχοι της Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ανέφεραν στην βρετανική εφημερίδα Guardian -η οποία και έκανε τις αποκαλύψεις στο σημερινό της φύλλο- ότι οι αποκαλύψεις είναι ένα «εφιαλτικό σενάριο» που επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους τους σχετικά με την έκταση της κατασκοπείας.
Η εταιρεία μάλιστα θα δημοσιεύσει την πρώτη έκθεση Law Enforcement Disclosure Report, σήμερα, Παρασκευή.
Η έκθεση, 40 χιλιάδων λέξεων, σύμφωνα με τον Guardian, είναι η πιο πλήρης και εμπεριστατωμένη έρευνα για το πως οι κυβερνήσεις παρακολουθούν τις συνομιλίες των πολιτών. 
Στην Αλβανία, την Αίγυπτο, την Ουγγαρία, την Ινδία, τη Μάλτα, του Κατάρ, τη Ρουμανία, τη Νότια Αφρική και την Τουρκία είναι παράνομη η αποκάλυψη πληροφοριών που συνδέονται με τις υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.
Σε έξι  από τις 29 χώρες, όπου δραστηριοποιείται η Vodafone, ο νόμος υποχρεώνει τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να εγκαταστήσουν καλωδιώσεις άμεσης πρόσβασης ή να επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να έχουν πρόσβαση.
Η εταιρεία δεν κατονομάζει τις κυβερνήσεις καθώς ενδεχομένως αυτό θα οδηγήσει το προσωπικό της στην φυλακή. O Guardian αποκαλύπτει και τα αιτήματα που υποβλήθηκαν από κρατικές υπηρεσίες προς την Vodafone για την αποκάλυψη τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πολιτών το 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Μάλτα είναι η πλέον παρακολουθούμενη χώρα στην Ευρώπη. Με 420 χιλιάδες κατοίκους, τα εντάλματα ξεπέρασαν τις 3.770. Στην Ιταλία η Vodafone δέχτηκε 600.000 έγραφες αιτήσεις για την αποκάλυψη τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.
"Αυτά είναι τα εφιαλτικά σενάρια που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε, δήλωσε ο Gus Hosein, εκτελεστικός διευθυντής της Privacy International, η οποία έχει ασκήσει αγωγή εναντίον της βρετανικής κυβέρνησης για το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών.

ΠΗΓΗ:fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου