Την καθυστέρηση στη δημιουργία του Φορέα Ελέγχου και Διαχείρισης των Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ Α.Ε.), αλλά και την υποστελέχωση της υφιστάμενης Διεύθυνσης του ΥΠΕΚΑ, η οποία καλείται να διαχειριστεί ένα πλήθος θεμάτων που σχετίζονται με τις έρευνες υδρογονανθράκων, έφερε στο προσκήνιο το νέο αίτημα εκ μέρους της αμερικανο - καναδικής Cub Energy για παραχώρηση δύο περιοχών σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, το οποίο αποκάλυψε την Παρασκευή κατ΄ αποκλειστικότητα το Εnergypress (Διαβάστε περισσότερα εδώ).
Η υπόθεση των ερευνών υδρογονανθράκων στη χώρα μας, μετά από 15 χρόνια «χειμερίας νάρκης», είναι πλέον στην πρώτη γραμμή και έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον. Δεν είναι τυχαίο ότι, πέραν των πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης, προσέρχονται με νέες προτάσεις, ξένες εταιρείες, όπως η Ιταλική ENEL, η ισραηλινή Ratio Oil και η Αμερικανο - Καναδική Cub Energy.
Ως εκ τούτου, τα ανοιχτά θέματα, τα οποία είναι υποχρεωμένα να αντιμετωπίσουν τα λίγα άτομα που δουλεύουν στην αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΚΑ υπό την κα. Σοφία Σταματάκη, είναι πλέον πολλά και επείγοντα. Ενδεικτικά:
- Μετά το διαγωνισμό open door, υπογράφηκαν οι συμβάσεις με τις τρείς κοινοπραξίες για την παραχώρηση των τριών περιοχών (Κατάκολο, Πατραϊκός, Ιωάννινα). Οι συμβάσεις αυτές θα πρέπει να πάνε στη Βουλή, πράγμα που δεν έχει γίνει ακόμα, ενώ η Βουλή ήδη έκλεισε την κανονική λειτουργία της και μπαίνει στη θερινή.
- Το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι έκανε δεκτό το αίτημα της ιταλικής ENEL για να βγάλει προς παραχώρηση τρείς ακόμα περιοχές: Δυτική Πελοπόννησο, Αιτωλοακαρνανία και Δυτική Ήπειρο (Πρέβεζα). Ωστόσο το επόμενο βήμα, το οποίο είναι να κωδικοποιήσει τα υπάρχοντα δεδομένα, να τα παρουσιάσει, να καθορίσει επακριβώς τις προς έρευνα περιοχές και να κάνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για πιθανούς ενδιαφερόμενους, είναι μια απαιτητική δουλειά που είναι άγνωστο πότε θα μπορέσει να γίνει.
- Για την Τρίτη 1η και την Τετάρτη 2η Ιουλίου έχει προγραμματιστεί να γίνει στο Λονδίνο το νέο roadshow για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων από τις σεισμικές έρευνες που έκανε η PGS στη θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και της Νότιας Κρήτης. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν δεδομένα που αφορούν τόσο στις νέες σεισμικές έρευνες, όσο και σε μια σειρά παλαιότερων, στο πλαίσιο του «Greece Offshore Licensing Round 2014», δηλαδή του Γύρου αδειοδότησης θαλάσσιων περιοχών 2014.
Έχουν προηγηθεί αντίστοιχες παρουσιάσεις σε Χιούστον, Λονδίνο και Αθήνα, ωστόσο στη φάση που έχουν μπεί τα πράγματα, οι πιθανοί επενδυτές αναμένουν λεπτομερείς και αναλυτικές παρουσιάσεις. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του ΥΠΕΚΑ θα πρέπει η χώρα μας να είναι έτοιμη να παρουσιάσει χαραγμένα οικόπεδα και πλήρη τεκμηρίωση.
- Έως το τέλος του Ιουνίου, σύμφωνα με όσα έχει πεί ο κ. Μανιάτης, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατανομή των περιοχών (να κοπούν τα οικόπεδα) που θα δοθούν σε διεθνή διαγωνισμό προκειμένου να προσέλθουν επενδυτές, ελληνικές και ξένες πετρελαϊκές εταιρείες που θα αναλάβουν ανάλογα με τις προσφορές που θα δώσουν τις έρευνες στο «μπλοκ» το οποίο θα κερδίσουν.
Στις αρχές με μέσα Ιουλίου η κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι θα προχωρήσει στον διεθνή γύρο παραχωρήσεων των περιοχών προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Ν. Κρήτη.
- Σε αυτά έρχεται να προστεθεί το αίτημα της Cub Energy για την Ορεστιάδα και την Αλεξανδρούπολη (στο οποίο θα πρέπει βέβαια να απαντήσει το ΥΠΕΚΑ) αλλά και όποιο άλλο αίτημα υποβληθεί, όπως αναμένεται, καθώς η χώρα μας βρίσκεται στο μικροσκόπιο των διεθνών παικτών.
«Τα υπηρεσιακά στελέχη που ασχολούνται σήμερα με την έρευνα υδρογοναθράκων κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, τέτοιες που δεν συναντά κανείς εύκολα στο Δημόσιο. Όμως είναι αντικειμενική αλήθεια: Για να διαχειριστείς έγκαιρα και αποτελεσματικά τόσα θέματα χρειάζεσαι πιο στέρεες δομές και πολύ περισσότερα στελέχη» δηλώνει στο Εnergypress παράγοντας της αγοράς που γνωρίζει το αντικείμενο, αναφέροντας και εκείνος ότι η κριτική που γίνεται για καθυστέρηση στην λειτουργία του Φορέα Ελέγχου και Διαχείρισης των Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ Α.Ε.), του Φορέα που προβλέπεται με νόμο από το 2011 αλλά εδώ και 33 μήνες παραμένει στα χαρτιά, έχει βάση.
ΠΗΓΗ:.energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου