Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

SOCAR: Κατασκευάζει μονάδα επεξεργασίας υδρογονανθράκων και πετροχημικών


Ενεργό ρόλο στο κομμάτι της επεξεργασίας πετρελαίου, φυσικού αερίου και πετροχημικών φιλοδοξεί να διαδραματίσει η αζέρικη SOCAR.
Ο κρατικός ενεργειακός κολοσσός του Αζερμπαϊτζάν θα κατασκευάσει μονάδα επεξεργασίας υδρογονανθράκων και πετροχημικών, κοντά στην πόλη του Μπακού, αξίας 14,4 δισ. δολαρίων. Με βάσει τις αρχικές εκτιμήσεις, το εργοστάσιο θα έχει ολοκληρωθεί το 2023.
Υπολογίζεται, σύμφωνα με τον Tofiq Gakhramanov, Αντιπρόεδρο της SOCAR, τα έργα να ξεκινήσουν το 2015, ενώ το εργοστάσιο θα αποτελείται από μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου, διύλισης πετρελαίου και πετροχημικών. Στόχος είναι δύο παλαιότερα διυλιστήρια της εταιρείας -το Baku Oil Refinery και το Oil Refinery Azneftyag- να αντικατασταθούν από το εν λόγω συγκρότημα, καθώς επίσης και οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας χημικών στο Garadagh και της θυγατρικής "Azerikimya" να τεθούν εκτός λειτουργίας.
Το εργοστάσιο θα θεμελιωθεί 60 χλμ. νότια του Μπακού, στο Sangachal, απ' όπου περνούν οι σημαντικότεροι αγωγοί πετρελαίου και αερίου του Αζερμπαϊτζάν για την Κασπία.
Σύμφωνα με τον Gakhramanov, η απόσβεση της εν λόγω επένδυσης θα γίνει μέσα στα επόμενα 6-7 χρόνια.
Εκτιμάται ότι η μονάδα διύλισης πετρελαίου θα έχει ετήσια δυναμικότητα 8,5-9 τόνων, η επεξεργασία αερίου υπολογίζεται σε 12 δισ. κυβικά μέτρα, ενώ από την επεξεργασία πετροχημικών εκτιμάται ότι θα παράγονται 800.000 τόνοι πολυαιθυλενίου και 300.000 τόνοι πολυπροπυλένιου.

ΠΗΓΗ:.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου