Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Πού απαγορεύεται ο δανεισμός εργαζομένου



Μπορεί ουσιαστικά ο δανεισμός εργαζομένου να είναι στην πράξη ελεύθερος (αρκεί να υπάρχει η συναίνεση του δανειζομένου), όμως στην εργατική νομοθεσία εμπεριέχεται διάταξη που απαγορεύει ρητά σε κάποιες ειδικότητες να υπογραφεί μια τέτοια γνήσια σύμβαση δανεισμού.

Στην εργατική νομοθεσία η σύμβαση δανεισμού συνάπτεται μεταξύ εργοδότη και τρίτου. Σύμφωνα με αυτήν, ο εργαζόμενος «παραχωρείται» –«δανείζεται»– στον τρίτο, δηλαδή θα πρέπει να παρέχει την εργασία του κατά τη διάρκεια του δανεισμού σε τρίτο. Γνήσιος δανεισμός υπάρχει όταν ο εργαζόμενος, ενώ προσφέρει την εργασία του κανονικά στον αρχικό εργοδότη, παραχωρείται για κάποιο χρονικό διάστημα (συνήθως σύντομο) σε τρίτη επιχείρηση. Αυτό συμβαίνει συνήθως μεταξύ συνδεδεμένων επιχειρήσεων (όμιλος).

Η σύμβαση δανεισμού μεταξύ εργοδότη και τρίτου δεν επηρεάζει κατ’ αρχήν τη σύμβαση εργασίας. Εργοδότης παραμένει ο αρχικός εργοδότης, ο οποίος και βαρύνεται με όλες τις υποχρεώσεις από τη σύμβαση εργασίας (π.χ. καταβολή μισθού, άδειας, επιδόματος αδείας, ασφαλιστικών εισφορών κ.ο.κ.) Επίσης, καταγγελία της σύμβασης εργασίας μπορεί να γίνει μόνον από τον αρχικό εργοδότη.

Μόνο η εργασία παρέχεται στον τρίτο, ο οποίος ασκεί και το διευθυντικό δικαίωμα.

Ωστόσο, δικαιώματα και υποχρεώσεις που δεν απορρέουν από την αρχική σύμβαση εργασίας μεταξύ εργαζομένου και αρχικού εργοδότη, αλλά προκύπτουν κατά τη διάρκεια του δανεισμού, δεσμεύουν μόνο τον τρίτο (έμμεσο εργοδότη) και τον εργαζόμενο (π.χ. η αμοιβή για πρόσθετη εργασία, υπερωρίες κ.ά.), εκτός εάν υπάρχει αντίθετη συμφωνία.

Ο νομοθέτης με κριτήριο την επικινδυνότητα της εργασίας καθόρισε ποιες εργασίες λόγω της φύσης τους εγκυμονούν ιδιαίτερους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Ετσι απαγορεύεται η απασχόληση σε έμμεσο εργοδότη με σύμβαση προσωρινής απασχόλησης εργατοτεχνικού προσωπικού στην παραγωγή σε διάφορες εργασίες. Η απαγόρευση αυτή δεν αφορά τις περιπτώσεις εργασιών για την εκτέλεση των οποίων απαιτείται η κατοχή πτυχίου, άδειας άσκησης επαγγέλματος ανάλογης ειδικότητας, διπλώματος ή ειδικής επιμόρφωσης καθώς και τους υπαλλήλους γραφείου, φύλακες, θυρωρούς και επιστάτες.


Περιγραφή εργασιών


1. Εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη

2. Αντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου

3. Εξόρυξη μεταλλευμάτων

4. Λοιπά ορυχεία και λατομεία (εκτός της εξόρυξης αλατιού)

5. Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου

6. Παραγωγή βιομηχανικών αερίων και εμφιάλωση υγραερίων

7. Παραγωγή λιπασμάτων και αζωτούχων ενώσεων

8. Παραγωγή πλαστικών σε πρωτογενείς μορφές

9. Παραγωγή παρασιτοκτόνων και άλλων αγροχημικών προϊόντων

10. Παραγωγή χρωμάτων, βερνικιών και παρόμοιων επιχρισμάτων, μελανιών τυπογραφίας και μαστιχών

11. Παραγωγή εκρηκτικών και πυροτεχνημάτων

12. Ναυπήγηση πλοίων και πλωτών κατασκευών

13. Επισκευή και συντήρηση πλοίων και σκαφών

14. Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού

15. Παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος

16. Μεταφορά και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος

17. Εργασίες με ραδιενεργά υλικά ή ιοντίζουσες ακτινοβολίες ή πυρηνικά υλικά

18. Εργασίες με αμίαντο ή υλικά που περιέχουν αμίαντο

Επιμέλεια: Τζώρτζης Ρούσσος

ΠΗΓΗ:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου