Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Η Gazprom άρχισε τη διανομή αργού από την Αρκτική- Θα πωλείται φθηνότερα

Η Gazprom άρχισε τη διανομή αργού από την Αρκτική- Θα πωλείται φθηνότερα
Τα πρώτα βαρέλια με πετρέλαιο από τα παγωμένα νερά της Αρκτικής παρέλαβε η Gazprom. Το αργό, που προέρχεται από τα κοιτάσματα της Αρκτικής στη Βορειο-Δυτική Ρωσία, θα πωλείται σε χαμηλότερη τιμή από εκείνο των Ουραλίων, καθώς είναι κατώτερης ποιότητας.

Το νέο αργό ονομάζεται ARCO και η διανομή του έχει ήδη αρχίσει στην αγορά. Το πρώτο φορτίο 70.000 τόνων διοχετεύεται σε μία από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης, ανακοίνωσε η Gazprom, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει ποια είναι αυτή. Μετά την αύξηση της παραγωγής στο κοίτασμα “Πριραζλόμναγια", μεγάλη ποσότητα του αργού θα πωλείται με βάση μακροπρόθεσμα συμβόλαια.

Το περασμένο Δεκέμβριο η Gazprom άρχισε την εξόρυξη πετρελαίου στο κοίτασμα "Πριραζλόμναγια", στη Θάλασσα Πιτσόρα, ανοιχτά του αυτόνομου θύλακα της Νενετσίας στη ρωσική αρκτική τούνδρα, περίπου 1.800 χιλιόμετρα βορειανατολικά της Μόσχας. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλης κλίμακας προσπάθεια της Ρωσίας να αξιοποιήσει τον πετρελαϊκό πλούτο της Αρκτικής.

Το κοίτασμα Πριραζλόμναγια αντιστοιχεί σε περίπου 72 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου και έως το 2020 ο όγκος της εξόρυξης εκτιμάται ότι θ' ανέρχεται σε ετήσια βάση στους 6 εκατ. τόνους. Μέχρι τότε η Μόσχα σχεδιάζει να επενδύσει στη ρωσική αρκτική ζώνη 62 δισεκατομμύρια δολάρια για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής.

“Με το κοίτασμα Πριραζλόμναγια μόνο στην Αρκτική, η Gazprom ξεκίνησε ένα νέο στάδιο στην ανάπτυξη της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Ρωσίας. Η πρώτη αποστολή πετρελαίου από τη ρωσική Αρκτική, το πρώτο πετρέλαιο από τη Πριραζλόμναγια έχει ήδη φορτωθεί και θα διανεμηθεί στους καταναλωτές. Το πρώτο φορτίο σηματοδοτεί επίσης την έναρξη της απόδοσης της επένδυσης στο κοίτασμα  Πριραζλόμναγια”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, σε ανακοίνωσή του, σύμφωνα με το Russia Today. “To σημερινό γεγονός έχει μεγάλη σημασία για την ενίσχυση της θέσης της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου”.

Η εξόρυξη πετρελαίου από την Αρκτική, που έχει αντιμετωπίσει πολλές αντιστάσεις από διεθνείς περιβαλλοντικούς φορείς και ομάδες λόγω του ευαίσθητου οικοσυστήματος, αποτελεί μια βασική πηγή για τη Ρωσία η οποία επιδιώκει να αντικαταστήσει σταδιακά την παραγωγή της από τα κοιτάσματα της δυτικής Σιβηρίας με αυτά του Αρκτικού κύκλου.

Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου ανέρχεται περίπου στα 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως.

ΠΗΓΗ:.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου