Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Reuters: «Πόλεμος» Gazprom - Rosneft για τις εξαγωγές αερίου


Η Gazprom, πάντως, διατηρεί ακόμη το αποκλειστικό δικαίωμα να εξάγει φυσικό αέριο στο εξωτερικό μέσω αγωγών, οι οποίοι συνδέουν τα τεράστια κοιτάσματα της Σιβηρίας με τους πελάτες της στην Ευρώπη. Η εταιρεία αυτή καλύπτει το 30% της ζήτησης αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Rosneft, η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στη Ρωσία, επιδιώκει να σπάσει το μονοπώλιο του έτερου ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, της Gazprom, ώστε να μπορεί και αυτή να εξάγει φυσικό αέριο μέσω αγωγών, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το Reuters.
Το πρακτορείο κάνει λόγο, μάλιστα, για μια φιλοδοξία η οποία εντάσσεται στην «υπόγεια σύγκρουση ανάμεσα σε ισχυρά οικονομικά συμφέροντα».
Όπως γράφει το Reuters, ο Ίγκορ Σέτσιν, επί σειρά ετών σύμμαχος του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, μεταμόρφωσε τη Rosneft στη μεγαλύτερη εισηγμένη πετρελαιοπαραγωγική επιχείρηση του κόσμου προχωρώντας στην εξαγορά, έναντι 50 δισ. δολαρίων, της κοινοπραξίας TNK-BP πέρυσι.
Σε μια ένδειξη της αυξανόμενης ισχύος και επιρροής του Σέτσιν, η Rosneft και η μεγαλύτερη ιδιωτική επιχείρηση του κλάδου του φυσικού αερίου, η εταιρεία Novatek, έχουν ήδη εξασφαλίσει το δικαίωμα να εξάγουν διά θαλάσσης υγροποιημένο φυσικό αέριο, επιτυγχάνοντας την ακύρωση ενός νόμου του 2006 ο οποίος εκχωρούσε στη Gazprom το μονοπώλιο στις εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Η Gazprom, πάντως, διατηρεί ακόμη το αποκλειστικό δικαίωμα να εξάγει φυσικό αέριο στο εξωτερικό μέσω αγωγών, οι οποίοι συνδέουν τα τεράστια κοιτάσματα της Σιβηρίας με τους πελάτες της στην Ευρώπη. Η εταιρεία αυτή καλύπτει το 30% της ζήτησης αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, η Rosneft θέλει να της παραχωρηθεί πρόσβαση στον αγωγό Sila Sibiri της Gazprom, που σχεδιάστηκε για να μεταφέρει αέριο στην Κίνα, και η δυναμικότητά του ανέρχεται σε 38 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο.
Η Gazprom δεν έχει ακόμη υπογράψει οριστική συμφωνία με την Κίνα σχετικά με τον αγωγό αυτό, ενώ έχει ανακοινώσει ότι η έναρξη της λειτουργίας του αναβάλλεται για το 2020, από το 2018 που είχε προγραμματιστεί.
«Είναι άδικο το ότι ο αγωγός έχει εκχωρηθεί μόνο σε μία εταιρεία», ανέφερε στο Reuters πηγή από τη Rosneft.
Μάλιστα, η Rosneft προσέλαβε τον Ιανουάριο τον τηλεοπτικό παρουσιαστή Μιχαήλ Λεοντίγεφ, ο οποίος είχε εξαπολύσει επίθεση κατά του διευθύνοντος συμβούλου της Gazprom, διότι υποβάθμιζε τη σημασία του φυσικού αερίου που εξορύσσεται από σχιστολιθικά πετρώματα στις ΗΠΑ με τη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης - και του ανέθεσε να διευθύνει το γραφείο Τύπου και δημοσίων σχέσεών της.
«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες οι οποίοι περιορίζουν την πραγμάτωση των δυνατοτήτων του τομέα του αερίου στη Ρωσία (. . .). Λόγω του εντεινόμενου ανταγωνισμού από μεγάλες ξένες επιχειρήσεις, απαιτείται οι νόμοι (που διέπουν τη λειτουργία του τομέα) να εκσυγχρονιστούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Rosneft χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Η Gazprom απέφυγε, από την πλευρά της, να σχολιάσει το θέμα.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου