Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Λιβύη: Η «γλώσσα των όπλων» και η μπίζνα με το βορειοκορεατικό πετρέλαιο

Λιβύη: Η «γλώσσα των όπλων» και η μπίζνα με το βορειοκορεατικό πετρέλαιο
Εξαγωγές με το δάκτυλο στη σκανδάλη έχουν ξεκινήσει ένοπλοι στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης, παρακάμπτοντας την κυβέρνηση της Τρίπολης, σ’ ένα ακόμα επεισόδιο που φανερώνει τα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα της αφρικανικής χώρας.

Η πτώση του Μουάμαρ Καντάφι άφησε στη θέση της ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Ηγέτες φυλών διεκδικούν μεγαλύτερη αυτονομία και σε αρκετές περιπτώσεις δεν διστάζουν να ανοίξουν πυρ κατά ανδρών των Σωμάτων Ασφαλείας, όταν διαπιστώνουν πως θίγονται τα συμφέροντά τους.

Όπως μετέδωσε το Reuters, σήμερα έγινε η πρώτη παράδοση αργού σε δεξαμενόπλοιο σημαίας, Βορείου Κορέας («Morning Glory»).

«Ξεκινήσαμε να εξάγουμε πετρέλαιο. Αυτή είναι η πρώτη μας πώλησ绨δήλωσε εκπρόσωπος των διαδηλωτών που έχουν καταλάβει το λιμάνι Ες Σιντέρ και δύο ακόμη.

Οι ένοπλοι έχουν θέσει εδώ και περίπου οκτώ μήνες υπό τον έλεγχό τους τρία στρατηγικής σημασίας λιμάνια της χώρας και έχουν επανειλημμένα απειλήσει ότι θα πωλήσουν πετρέλαιο, παρακάμπτοντας την κυβέρνηση της χώρας. Ο Αμπ Ράμπο Αλμπαράσι, αυτοανακηρυχθείς πρωθυπουργός του αυτονομιστικού κινήματος της ανατολικής Λιβύης, δήλωσε ότι οι διαδηλωτές δεν έχουν αποσχιστικά σχέδια αλλά απαιτούν το 15% των εσόδων από την πώληση πετρελαίου σε όλη τη χώρα να δίνεται στην περιοχή τους.

Παράλληλα, εξήγησε ότι η ομάδα του θα σεβαστεί παλαιότερα πετρελαϊκά συμβόλαια, αλλά απαίτησε ορισμένες από τις συμφωνίες να διερευνηθούν για φαινόμενα διαφθοράς.

ΠΗΓΗ:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου