Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Goldman: Πώς η πτώση του πληθωρισμού απειλεί την Ελλάδα με ακόμα περισσότερη λιτότητα

Goldman: Πώς η πτώση του πληθωρισμού απειλεί την Ελλάδα με ακόμα περισσότερη λιτότητα
Με αύξηση του δημοσίου χρέους της κατά 15 με 20 ποσοστιαίες μονάδες απειλείται η Ελλάδα, ακόμα και σε ένα σενάριο ήπιου αποπληθωρισμού, προειδοποιεί η Goldman Sachs με τελευταία έκθεσή της που δείχνει ότι ο χαμηλός πληθωρισμός θα πρέπει να προβληματίζει την Αθήνα, αφού κινδυνεύει να γεννήσει την ανάγκη για πρόσθετη λιτότητα.

Όπως εξηγεί η Goldman Sachs, όσο χαμηλότερος είναι ο πληθωρισμός, τόσο περισσότερο αυξάνεται η αναλογία χρέους/ΑΕΠ των χωρών της Ευρωζώνης, μέσω των επιπτώσεων στο ονομαστικό ΑΕΠ.

Εφόσον τα χαμηλά επίπεδα του πληθωρισμού που επικρατούν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες δεν αποδειχθούν παρά μόνο αποτέλεσμα της εμπροσθοβαρούς διαδικασίας προσαρμογής (όπως πιστεύει σε αυτή τη φάση ο οίκος), τότε, οι μεσο-μακροπρόθεσμες επιπτώσεις προβλέπονται μικρές.

Όμως, σε ένα σενάριο όπου ο χαμηλός πληθωρισμός θα εξελιχθεί ακόμα και σε ήπιο αποπληθωρισμό, η Ελλάδα φαίνεται καταδικασμένη σε ακόμα περισσότερη λιτότητα.



Ειδικότερα, η Goldman Sachs εκτιμά ότι η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω εσωτερική υποτίμηση της τάξης του 15-20% (βλ. επόμενο γράφημα).



Ο οίκος υπολογίζει ότι εάν όλη η εξωτερική προσαρμογή που απαιτείται στην Ελλάδα πραγματοποιηθεί μέσω της εσωτερικής υποτίμησης, τότε, η αναλογία χρέους/ΑΕΠ επιβαρύνεται κατά 10-15 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, σε βάθος 10ετίας.

Στο σενάριο ακόμα και του ήπιου αποπληθωρισμού, η επιβάρυνση στο χρέος είναι της τάξης των 15-20 ποσοστιαίων μονάδων στη δεκαετία. Και η Goldman Sachs προειδοποιεί ότι μια τέτοια αύξηση του χρέους θα πρέπει  να αντιμετωπιστεί με ακόμα μεγαλύτερη δημοσιονομική λιτότητα.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου