Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Ντόμινο ληστειών στα Στενά της Μαλάκα – Απόπειρα σε ελληνόκτητο πλοίο

Ντόμινο ληστειών στα Στενά της Μαλάκα – Απόπειρα σε ελληνόκτητο πλοίο
Τρία περιστατικά ένοπλης ληστείας σε πλοία που έπλεαν στα Στενά της Μαλάκα και ανοιχτά της Σιγκαπούρης τις τελευταίες 5 μέρες, καταγράφει σε προειδοποίηση που εξέδωσε η περιφερειακή αντιπειρατική οργάνωση RECAAP ISC. Από αυτά, τα δύο περιστατικά συνέβησαν τα ξημερώματα της 6ης Μαρτίου, με διαφορά μιας ώρας ενώ το τρίτο περιστατικό συνέβη νωρίς το πρωί της 10ης Μαρτίου σε πλοίο της ελληνικής εταιρείας Cape Veni Shipping. Και τα τρία συμβάντα αναφέρθηκαν στις λιμενικές αρχές της Σιγκαπούρης.
Το πρώτο περιστατικό εκτυλίχτηκε πάνω στο πετρελαιοφόρο Sea Voyager στις 6/3 και ώρα 05:15. Το με σημαία Νησιών Μάρσαλ πετρελαιοφόρο έπλεε ανοικτά του Pulau Karimun Kecil, όταν τέσσερις ληστές προσέγγισαν το πλοίο από την πρύμνη. Οι ληστές ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια , και επιβιβάστηκαν στο δεξαμενόπλοιο από ένα αλιευτικό σκάφος. Με το που έγιναν αντιληπτοί, το πλήρωμα σήμανε συναγερμό και συγκεντρώθηκε στην προστατευόμενη περιοχή του πλοίου. Οι ληστές τράπηκαν σε φυγή προς το σκάφος τους στο άκουσμα του συναγερμού. Τίποτα δεν κλάπηκε από το δεξαμενόπλοιο και δεν υπήρξαν τραυματίες.
Την ίδια ημέρα και λίγο αργότερα, στις 05:40, καθώς το με σημαία Λιβερίας πετρελαιοφόρο Orpheas κατευθυνόταν προς το Pulau Karimun Kecil ,πέντε ληστές οπλισμένοι με μαχαίρια επιβιβάστηκαν στο πλοίο και έκλεψαν μερικά ανταλλακτικά κινητήρα. Δεν υπήρξαν τραυματίες από την πλευρά του πληρώματος.
Το τρίτο περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα της Δευτέρας 10 Μαρτίου, καθώς το ελληνόκτητο πλοίο, με κυπριακή σημαία, μεταφοράς χύδην φορτίου Cape Veni έπλεε νότιο-δυτικά της Pulau Nipa. Στις 01:50, τέσσερις ληστές οπλισμένοι με μαχαίρια επιβιβάστηκαν στο ελληνόκτητο πλοίο από μια μικρή βάρκα. Στο άκουσμα του γενικού συναγερμού, οι ληστές έφυγαν χωρίς να κλέψουν τίποτα και δεν υπήρξαν τραυματίες.
Κοινό χαρακτηριστικό και των τριών περιστατικών ήταν η επίθεση από 4-5 άνδρες οπλισμένους με μαχαίρια που επιβιβάστηκαν στα πλοία, ενώ αυτά έπλεαν στο σκοτάδι, γι” αυτό υπάρχει η εκτίμηση ότι πραγματοποιήθηκαν από την ίδια ομάδα ληστών. Λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα ότι αυτά συνέβησαν σε κοντινή απόσταση το ένα στο άλλο θεωρείται πιθανό ότι όταν οι ληστές αποτύχαιναν να κλέψουν κάτι  από ένα πλοίο να στόχευαν κάποιο άλλο πλοίο που βρισκόταν κοντά.
Η ReCAAP ISC σημειώνει ότι αν στα δύο περιστατικά δεν κλάπηκε τελικά κάτι αυτό οφείλεται στην ετοιμότητα του πληρώματος που σήμανε συναγερμό. Ταυτόχρονα προτρέπει όλα τα πλοία που διέρχονται από την περιοχή να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να αναφέρουν όλα τα περιστατικά άμεσα στις κοντινότερες λιμενικές αρχές.
enautilia

ΠΗΓΗ:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου