Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Πώς να ελαττώσετε το άγχος στην εργασία σας. Δείτε όλα τα βήματα που θα βοηθήσουν αποτελεσματικά στη μείωσή του

stresswork
Το άγχος στα πλαίσια της εργασίας μπορεί να υπάρχει σε οποιοδήποτε χώρο δουλειάς, είτε αυτό είναι ένα γραφείο, ένα εργοστάσιο, ένα σχολείο κτλ. Λίγο άγχος δεν πρέπει να μας προβληματίζει, είναι καλό. Μας κινητοποιεί και μας κάνει πιο δυνατούς. Το  πολύ άγχος όμως είναι κακό. Μας κάνει να παραλογιζόμαστε και μπορεί, κυριολεκτικά, να μας προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ευτυχώς όμως, υπάρχουν συγκεκριμένα και σταθερά πράγματα που μπορείτε να κάνετε τα οποία βοηθούν αποτελεσματικά στη μείωση του στρες στην εργασία σας και την καλύτερη αντιμετώπισή του.
1. Βελτιώστε τη διαχείριση του χρόνου σας και τις οργανωτικές σας δεξιότητες
Βασικές αρχές αυτής της ενότητας είναι οι εξής: Καταρχήν να μάθετε να καταγράφετε τις εργασίες που έχετε σε μία λίστα. Επίσης θα πρέπει  να μάθετε να λέτε και «όχι» σε κάποια πράγματα τα οποία δεν είναι στα πλαίσια εργασίας σας και ωστόσο σας τα αναθέτουν. Ιδίως όταν το πρόγραμμά σας είναι ήδη αρκετά επιβαρυμένο. Να ζητάτε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε, και να σταματήσετε να θέτετε μη ρεαλιστικούς στόχους στον εαυτό σας.
2. Χαλαρώστε και αναπνεύστε βαθιά
Οποιαδήποτε στιγμή νιώσετε υπερφορτισμένοι από τη δουλειά που έχετε να κάνετε ή αν κάποιος είναι «από πάνω σας», αυτό που πρέπει να κάνετε είναι μία παύση παίρνοντας βαθιές ανάσες από τη μύτη σας και εκπνέοντας από το στόμα.
3. Κάνετε περισσότερα διαλείμματα
Ακόμη και ένα διάλειμμα πέντε λεπτών βοηθάει αρκετά. Φύγετε μακριά από το γραφείο σας. Πηγαίνετε μια βόλτα – έξω είναι καλύτερα. Ακόμη και να ανέβετε και να κατέβετε 2 επίπεδα ορόφων με σκαλοπάτια κάνει καλό. Το να ασκείτε κάποια άσκηση ανά κάποια χρονικά διαστήματα, ιδίως όταν η πίεση της δουλειάς είναι αυξημένη,  βοηθά σημαντικά στην μείωση των συνολικών επιπέδων της πίεσής σας και καθιστά ευκολότερη τη μείωση του στρες στην εργασία σας.
4. Χαμογελάτε
Προσπαθήστε να χαμογελάτε περισσότερο. Όλοι γνωρίζουμε το γέλιο μειώνει το άγχος. Θα εκπλαγείτε με το πόσο πολύ πιο ευχάριστοι θα σας φανούν οι άνθρωποι γύρω σας όταν κάνετε μια ευχάριστη προσπάθεια για τον εαυτό σας.  Πως? Σκεπτόμενοι και κάποια πιο όμορφα πράγματα που έχετε στο μυαλό σας πέρα από την εργασία. Μιλώντας επίσης με κάποιους συναδέλφους οι οποίοι έχουν την ικανότητα να σας κάνουν να χαμογελάτε. Γενικότερα αν η ψυχολογία μας είναι καλή στη προσωπική μας ζωή τότε αυτό μας βοηθάει πάρα πολύ να περιορίζουμε και να ξεπερνάμε ευκολότερα το εργασιακό άγχος.
5. Μάθετε να ακούτε καλύτερα
Αντί να εκνευρίζεται όταν κάποιοι άλλοι διαφωνούν μαζί σας, προσπαθήστε να τους ακούτε με προσοχή βρίσκοντας τα σημεία που συμφωνείτε και διαφωνείτε. Να υποστηρίζετε τις απόψεις να είστε κατηγορηματικοί αλλά όχι άκαμπτοι.
6. Διαμορφώστε ευχάριστα το περιβάλλον σας
Προβείτε σε οποιεσδήποτε αλλαγές χρειάζεται προκειμένου να είναι ευχάριστο το  περιβάλλον του χώρου στον οποίο εργάζεστε. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με κάποιες ρυθμίσεις στο φωτισμό, στη θερμοκρασία κτλ., όπως και με τον στολισμό κάποιων προσωπικών αντικειμένων που μας φτιάχνουν τη διάθεση, όπως επίσης και με κάποια λουλούδια ή γλάστρες.
7. Μην «ιδρώνετε» για μικρά πράγματα
Συνειδητοποιήστε ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που απλά δεν αξίζει να ανησυχείτε, καθώς υπάρχουν και μερικά πράγματα που απλά δεν μπορούν να αλλάξουν. Μη χάνετε χρόνο από τη ζωή σας πιέζοντας τον εαυτό σας σε καμία από τις δυο περιπτώσεις.
8. Να κοιμάστε περισσότερο
Ένας ακόμη παράγοντας ο οποίος συντελεί γενικότερα στη μείωση του άγχους μας και κατά συνέπεια και στη μείωση του άγχους στο χώρο της εργασίας μας είναι ο ύπνος. Το να ξεκουράζεστε αρκετά μειώνει αισθητά το στρες σας και αυξάνει την ενέργεια και την ικανότητά σας να συγκεντρώνεστε.
9. Βρείτε έναν σύμβουλο
Αν όχι έναν σύμβουλο, ένας καλός φίλος είναι ιδανικός. Έχοντας κάποιον κοντά σας, έναν άνθρωπο τον οποίο τον εμπιστεύεστε και μπορείτε ανά πάσα στιγμή να μιλήσετε μαζί του, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στο να σας ηρεμεί και να παίρνει κατά κάποιο τρόπο το άγχος από πάνω σας.
10. Αφιερώστε περισσότερο χρόνο με αισιόδοξους ανθρώπους
Οι αρνητικοί άνθρωποι σας μεταφέρνουν την ενέργειά τους και σας επηρεάζουν αρνητικά. Προσπαθήστε να συνεργάζεστε με ανθρώπους που έχουν θετική στάση αντί των υπολοίπων.

ΠΗΓΗ:govastileto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου