Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Σόρος: Τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου η λύση στο θέμα της Ρωσίας


Την αξιοποίηση των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου ως όπλου για την αντιμετώπιση της κρίσης με τη Ρωσία προκρίνει ο Τζορτζ Σόρος.
Σύμφωνα με τον μεγαλοεπενδυτή, η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να καθοδηγήσει πτώση της παγκόσμιας τιμής του μαύρου χρυσού κατά 12 δολ ανά βαρέλι, πουλώντας 500.000 βαρέλια την ημέρα από τα στρατηγικά της αποθέματα. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα κοστίσει στη Ρωσία περίπου 40 δισ. δολ. χαμένων εσόδων από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, που αντιστοιχεί σε περίπου 2% του ΑΕΠ της χώρας.
Η πιο ισχυρή κύρωση εναντίον του Πούτιν «βρίσκεται στα χέρια των ΗΠΑ» δήλωσε ο κ. Σόρος μιλώντας σε πάνελ στο Βερολίνο όπου εξήγησε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική πτώση τις τιμές του πετρελαίου.
Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Ερνστ Μονίζ απορρίπτει την ιδέα. Παρόλα αυτά το θέμα τέθηκε προς συζήτηση τη Γερουσία.  «Η ΗΠΑ μπορούν να γίνουν και πρέπει να γίνουν ενεργειακή υπερδύναμη» δήλωσε η Γερουσιαστής Μέρι Λαντριέ, πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και συμπλήρωσε: «Το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Πούτιν και οι σύντροφοί του είναι ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ σε μία ενεργειακή κούρσα».
«Έχουμε πολύ πετρέλαιο, δεν χρειαζόμαστε αυτό το πετρέλαιο. Μπορούμε να το πουλήσουμε σήμερα και να ασκήσουμε οικονομικές πιέσεις στη Ρωσία» υποστήριξε και ο Φίλιπ Βέρλεγκερ, σύμβουλος για ενεργειακά θέματα στις κυβερνήσεις Φορντ και Κάρτερ.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου