Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Που είναι τα έργα που έταξε η siemens για να "ξεπλύνει" τις μίζες και τη διαφθορά;

Που είναι τα έργα που έταξε η siemens για να "ξεπλύνει" τις μίζες και τη διαφθορά;
Έχουν περάσει σχεδόν 18 μήνες από τότε που η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία συμβιβασμού με τη Siemens και κανείς δεν γνωρίζει μέχρι σήμερα τι από όλα αυτά που έχουν συμφωνηθεί υλοποιήθηκε.
Μάλιστα η ΔΗΜΑΡ έχει καταθέσει επερωτήσεις στη βουλή από τον Μάρτιο του 2013 και μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει απάντηση με αποτέλεσμα να επενέρχεται σήμερα με νέ Επερώτηση.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Siemens στο πλαίσιο υλοποίησης της συμφωνίας όφειλε να παρέχει υποτροφίες μέσω του ΙΚΥ, ενώ από διάσπαρτα στοιχεία που δημοσιεύονται στη διαύγεια έχει διαγράψει απαιτήσεις από φορείς του δημοσίου στους οποίους είχε στο παρελθόν πουλήσει προϊόντα ή υπηρεσίες. Ωστόσο δεν μπορεί να διακριβωθεί το ύψος των διαγραφών και το ΥΠΟΙΚ δεν έχει δώσει συγκεντρωτικά στοιχεία. Σημειωτέον ότι η συμφωνία προβλέπει διαγραφή απαιτήσεων του Γερμανικού Ομίλου ύψους 80 εκ Ευρώ και επιπλέον 90 εκ Ευρώ στα οποία πέραν των υποτροφιών περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση
- Φορέων που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και έχουν ως σκοπό την καταπολέμηση της διαφθοράς, της απάτης και του ξεπλύματος χρήματος.
- Πανεπιστημιακών και επιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων, που αποσκοπούν στη βελτίωση της γνώσης και της εξειδίκευσης στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, της βιομηχανίας, των υποδομών και της ανάπτυξης των πόλεων.
- Ιατρικού εξοπλισμού (συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης, εγκατάστασης και συντήρησης του εξοπλισμού αυτού) για τα Δημόσια Νοσοκομεία, με έμφαση στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία..
Πέραν αυτών η εταιρία μέσω της συμφωνία δεσμεύεται για επένδυση 100 εκ Ευρώ με ισόποση οικονομική στήριξη της θυγατρικής της στην Ελλάδα που απασχολούσε το 2012 περισσότερους από 600 εργαζομένους. Σήμερα όμως στην εταιρία με βάση και καταγγελίες του σωματείου λιγότερα από 300 άτομα ενώ η χρηματοδοτική στήριξη της εταιρίας από τη μητρική είναι άγνωστο αν δόθηκε το 2012 όπως προβλέπει η συμφωνία και είχε ανακοινώσει τότε το ΥΠΟΙΚ.
Επίσης η Siemens με βάση σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ θα έφτιαχνε νέο εργοστάσιο παραγωγής στην Ελλάδα επενδύοντας ποσό άνω των 60.000.000 ευρώ, και θα δημιουργούσε 700 θέσεις εργασίας. Βέβαια στη συμφωνία αυτή που έχει κυρωθεί από τη Βουλή και στην οποία κατέληξε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και την υπέγραψε ο κ. Στουρνάρας δεν είναι ξεκάθαρο ότι προκύπτει ακριβώς αυτή η υποχρέωση για τους γερμανούς.
Την ίδια στιγμή φαίνεται πως η Siemens συνεχίζει να δημιουργεί ερωτήματα για τις πρακτικές της ειδικά μετά το κρούσμα στο νοσοκομείο Τρικάλων όπου η Siemens κέρδισε την προμήθεια ψηφιακού στεφανιογράφου έναντι 513.000 ευρώ αλλά ο διοικητής του νοσοκομείου πληροφορήθηκε ότι η Siemens έδωσε τον ψηφιακό στεφανιογράφο στο νοσοκομείο Βέροιας έναντι 367.000 ευρώ και στο νοσοκομείο Ρόδου έναντι 359.000 ευρώ! Ο διοικητής δεν πήρε εξήγηση από τη Siemens με αποτέλεσμα να παγώσει το διαγωνισμό χωρίς μάλιστα να υπάρχει ενημέρωση αν κινήθηκαν νομικές διαδικασίες. Σημειωτέον ότι ο διοικητής του Νοσοκομείου Τρικάλων απομακρύνθηκε από τη θέση του με τις τελευταίες αλλαγές που έγιναν στις διοικήσεις νοσοκομείων.
Ταυτόχρονα προ ολίγων μηνών ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης είχε «συλλάβει» υπάλληλο του ΥΠΑΝ ο οποίος συνέτασσε μελέτες για έργα δικτύων ύδρευσης αποχέτευσης των Δήμων που αφορούσαν τον τηλεχειρισμό συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης και διαχειριζόταν την τελευταία δεκαετία δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που προέρχονταν από κοινοτικές χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ. Μάλιστα τότε είχε γίνει γνωστό πως ο Γενικός Επιθεωρητής διερευνούσε και το ενδεχόμενο να εμπλέκεται ο συγκεκριμένος δημόσιος υπάλληλος και με εταιρείες που προμήθευαν τα συγκεκριμένα συστήματα, καθώς υπάρχουν καταγγελίες ανταγωνιστριών ότι αποκλείονταν από τους διαγωνισμούς με έντεχνο τρόπο. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι την πλειοψηφία αυτών των έργων αναλάμβαναν εταιρίες που συνεργάζονταν σε επίπεδο υλικοτεχνικού εξοπλισμού με τη Siemens και ο εξοπλισμός της Siemens ήταν συμβατός απόλυτα με τις προδιαγραφές υλοποίησης των έργων.
Βέβαια η Siemens στη συμφωνία που έχει υπογράψει με το ελληνικό δημόσιο για να αποφύγει αγωγές έχει δεχτεί να τοποθετηθεί από πλευράς δημοσίου επίτροπος εταιρικής συμμόρφωσης για τρία χρόνια. Ωστόσο από τα μέχρι στιγμής στοιχεία το δημόσιο δεν έχει ανακοινώσει Επίτροπο εταιρικής συμμόρφωσης και είναι απορίας άξιον αν όντως τοποθετήθηκε ποτέ αλλά και ποιος είναι αυτός. Το μόνο γνωστό που έχει γίνει για τη συγκεκριμένη συμφωνία είναι ότι έχει συσταθεί Επιτροπή που θα παρακολουθεί την υλοποίησή της στην οποία μετέχουν ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών.

Η Επερώτηση της ΔΗΜΑΡ

ΠΗΓΗ:fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου