Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Οι Γερμανοί εγκαταλείπουν το Νόμο EEG για τις ΑΠΕ. Η χρεοκοπημένη χώρα θα δώσει δουλειές στους Έλληνες;

http://www.euractiv.com/energy/german-government-cut-industry-e-news-533002
Η πανίσχυρη οικονομικά Γερμανία, η χώρα που ωφελήθηκε όσο καμιά άλλη απ' το ευρώ, η χώρα που με τα πρωτογενή πλεονάσματά της έχει διαλύσει τον Ευρωπαϊκό Νότο, δεν αντέχει άλλο να πληρώνει τις εξωφρενικές επιδοτήσεις των ΑΠΕ, που είχε εισάγει με το Νόμο ΕΕG.
Σύμφωνα με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, οι επιδοτήσεις στοιχίζουν ...
στους γερμανούς 22-24 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Και το βάρος το σηκώνουν τα νοικοκυριά, όχι οι βιομηχανίες. Σας θυμίζει κάτι αυτή η πρακτική; «Δεν ξέρω καμία άλλη οικονομία που μπορεί να σηκώσει ένα τέτοιο βάρος», είπε ο Γκάμπριελ κατά τη διάρκεια συνεδρίου για θέματα ενέργειας. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ενεργειακή μετάβαση θα συνδέεται με την οικονομική επιτυχία ή τουλάχιστον δεν θα την θέτει σε κίνδυνο.»
Ο Νόμος EEG πρόβλεπε απαλλαγές των ενεργοβόρων επιχειρήσεων (όπως τσιμεντάδικα, χαλυβουργίες, χημικά, κλπ) απ' τις επιβαρύνσεις των ΑΠΕ, μέσω πολιτικής επιστροφών του ενεργειακού κόστους. Όμως η Κομισιόν θεώρησε ότι αυτές οι επιστροφές δεν συμβαδίζουν με τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού, τις θεωρεί ως αθέμιτη κρατική ενίσχυση και ξεκίνησε σχετική έρευνα. Έντρομος ο Γκάμπριελ έτρεξε στις Βρυξέλλες να προλάβει τη ζημιά και να βεβαιώσει τον Επίτροπο Ανταγωνισμού Ισπανό Αλμούνια ότι η Γερμανία θα συμμορφωθεί. Και μέσα σε λίγες μέρες παρουσίασε στις 22 Ιανουαρίου νέο νομοσχέδιο, που κόβει τις επιδοτήσεις πρς τις ΑΠΕ που πρόβλεπε ο Νόμος EEG, με την πλήρη στήριξη της Μέρκελ. 
Και όπως χαρακτηριστικά γράφει το EurActiv, ο Νόμος EEG ετοιμάζεται "να μας αφήσει χρόνους": "in Gabriel's view, the EEG needs a comprehensive makeover. Simply updating the law is not an option".
Στην Ελλάδα η Μπιρμπίλη αντέγραψε το Νόμο EEG, έδωσε εξωφρενικές επιδοτήσεις στις ΑΠΕ και δημιούργησε ένα νέο Ελντοράντο για τους επιτήδειους, που τους βάφτισε "επενδυτές". Και το έκανε αυτό εν γνώσει της, αφού, όταν το Πασοκ έγινε κυβέρνηση το φθινόπωρο 2009, είχε ήδη σκάσει η φούσκα των ΑΠΕ στην Ισπανία και είχε ήδη εκεί δημιουργηθεί ένα τεράστιο έλλειμμα στον αντίστοιχο ειδικό λογαριασμό, που γονάτισε την Ισπανική οικονομία.

Κι έχουμε τη ΡΑΕ με το Βασιλάκο να φέρονται λες και βρίσκονται στο υπερπέραν, με παντελή έλλειψη αίσθησης του τόπου και του χρόνου και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ελληνική οικονομία κι ο Ελληνικός λαός, να λένε ότι πρέπει να πληρώνουμε premium για να καίμε "καθαρή ενέργεια", να μοιράζουν αφειδώς άδειες για νέες ΑΠΕ και, με την 663/2013 Απόφαση στις 30 Δεκεμβρίου 2013, να λένε ότι μέσα στο 2014 πρέπει να πληρώσουν τα νοικοκυριά κυρίως τα 764 εκατομμύρια ευρώ που λείπουν απ' τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ κι όχι οι βιομήχανοι. Είτε δεν φαίνεται να πήραν καν είδηση ότι η Κομισιόν θεωρεί την απαλλαγή των βιομήχανων ως κρατική ενίσχυση και παραβίαση του ανταγωνισμού είτε η αμηχανία τους είναι πια τόσο μεγάλη που δεν ξέρουν τι να κάνουν και απλά λύνουν μαθηματικές εξισώσεις, για να βρουν τις τιμές των συντελεστών του ΕΤΜΕΑΡ. Χθες όμως έγινε γνωστό ότι το ΣτΕ θεωρεί αντισυνταγματικό το ΕΤΜΕΑΡ, (επειδή το θεωρεί ως καθαρή μορφή φορολογίας κι όχι ως ανταποδοτικό τέλος), κι αυτό σίγουρα θα επιταχύνει τις εξελίξεις για να βρεθεί μια κάποια λύση στο έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ. 
Το μόνο πρόβλημα φαίνεται να είναι ότι το πολιτικό σύστημα, που χρεοκόπησε τη χώρα και τους πολίτες αλλά όχι τους τραπεζίτες και τους μεγαλοκαρχαρίες, μας έχει συνηθίσει να μη μπορεί να δώσει ούτε καν στοιχειώδεις λύσεις και να προχωρεί σε ημίμετρα, με μόνο στόχο να πετάξει τη μπάλα στην κερκίδα μέχρι τις επόμενες εκλογές. Τέτοιες πρακτικές είναι εθνικά επιζήμιες, δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στον τόπο. Όλες οι σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων μιλούν και διδάσκουν για το κόστος του να μη κάνει κανείς κάτι (the cost of doing nothing). 
Οι αναρτήσεις του ιστολόγιου “Λιγνίτης: ο δικός μας μαύρος χρυσός” βρίσκονται πλέον και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite ! Δείτε μας λοιπόν τώρα και στο Facebook και κάντε Like στη σελίδα μας! 

Αλλά, προσοχή, αυτό δεν σημαίνει πλέον ότι με το Like θα σας έρχονται αυτόματα οι αναρτήσεις μας, το Facebook ζητάει πλέον να πληρώνουμε γι' αυτό και η ενημέρωση που δίνουμε δεν γίνεται για επάγγελμα, γίνεται για προσφορά στη δημοκρατία μας! 
Η Γερμανία δείχνει το δρόμο: όπως η Μπιρμπίλη αντέγραψε το Νόμο EEG, έτσι και τώρα, που ο Νόμος EEG εγκαταλείπεται, πρέπει άμεσα να καταργηθούν και στην Ελλάδα όλες οι βλακώδεις ρυθμίσεις που δημιουργούν καθημερινά νέα βάρη στους πολίτες. Τα πρώτα μέτρα έχουν ήδη παρθεί, χρειάζεται η χαριστική βολή στο έκτρωμα που έφτιαξαν. Έκτρωμα που οδηγεί με σιγουριά να πληρώνουμε ένα σκασμό κερατιάτικα και το 2020 να έχουμε πολλές ΑΠΕ, αλλά να μην έχουμε το βράδυ ρεύμα και να χρειαζόμαστε οπωσδήποτε εισαγωγές, όπως ξεκάθαρα είπε ο ΑΔΜΗΕ.
Διοίκηση κ.Βασιλάκο και κ.Παπαγεωργίου δεν είναι να τρέχεις αμήχανα πίσω απ' τις εξελίξεις. Διοίκηση είναι να προβλέπεις, το είπε κι ο Αλκιβιάδης πριν από 2500 χρόνια. Διοίκηση είναι να βλέπεις ότι πας με χίλια στο γκρεμό του εξωφρενικού ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ και να σταματάς ή να στρίβεις έγκαιρα. Διοίκηση είναι να βλέπεις ότι πας με χίλια στο γκρεμό του μπλακ άουτ το 2020 και να κάνεις ο,τι χρειάζεται για να μη μείνουμε από ρεύμα. Μόνο με τη γρήγορη κατασκευή της Μελίτης ΙΙ, της λιγνιτικής μονάδας που είχε δημοπρατηθεί πριν μερικά χρόνια κι εγκαταλείφθηκε για χάρη της πράσινης παράνοιας, θα έχουμε ρεύμα μετά το 2020. Και θα δουλεύουν οι Έλληνες στη Φλώρινα, εκεί που η ανεργία τσακίζει την περιοχή περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα, επειδή έχουν δίπλα τους και το πρόβλημα με τα Σκόπια. Αλλά εσείς επιμένετε στο δικό σας αδιέξοδο success story της Βεύης ...
Η γνωστή ρήση του Σολωμού: «το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό» δείχνει το δρόμο: δώστε δουλειά στους Έλληνες με το λιγνίτη, το δικό μας μαύρο χρυσό, που αξίζει όσο τρια δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, κι όχι στους Κινέζους που παράγουν τα Φ/Β. Δώστε δουλειά στους Έλληνες κι όχι στη Ζήμενς και τη Βέστας που παράγουν τις ανεμογεννήτριες. Οι Γερμανοί φροντίζουν να εξάγουν τα προβλήματά τους για να δίνουν δουλειές στη Γερμανική βιομηχανία κι εσείς τι κάνετε; Ξυπνήστε επιτέλους, έχετε κι εκλογές την άνοιξη! Θα παραταχθείτε όλοι να καμαρώνετε και να βγαίνετε φωτογραφίες με κράνη στην πανηγυρική τελετή θεμελίωσης του νέου λιγνιτικού ΑΗΣ Πτολεμαϊδας, που θα κάνετε βεβαίως προεκλογικά για να μας πείσετε για το μεγαλείο του success story, αλλά την ίδια στιγμή θα κρύβετε απ' τον Ελληνικό λαό ότι ζητάτε μέσα στο 2014 να πληρώσει "ντούκου" άλλη μια λιγνιτική μονάδα και να μην έχει ούτε μονάδα ούτε ρεύμα, επειδή τα λεφτά θα πάνε στο απύθμενο πηγάδι των ΑΠΕ!

ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου