Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Νέες θετικές ενδείξεις, μέσω... Αλβανίας, για το πετρέλαιο στα Ιωάννινα


Θετικές εξελίξεις οι οποίες αποτελούν ταυτόχρονα ιδιαίτερα θετικές ενδείξεις για τις προοπτικές εύρεσης κοιτασμάτων πετρελαίου στα Ιωάννινα, λαμβάνουν χώρα στη γειτονική Αλβανία, η οποία παρουσιάζει παρόμοια γεωλογική μορφή με την περιοχή όπου θα τρυπήσουν τα γεωτρύπανα στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν διεθνή ενεργειακά πρακτορεία, η καναδική εταιρεία Bankers Petroleum, η οποία εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα Patos - Maritza και Kucova, ανακοίνωσε ότι, με βάση τις νεώτερες εκτιμήσεις του επιστημονικού της δυναμικού, έχουν αυξηθεί τα βεβαιωμένα αποθέματα πετρελαίου περίπου κατά 5% στο τέλος του 2013 σε σχέση με έναν χρόνο πριν.
Τα βεβαιωμένα αποθέματα από τα δύο αυτά κοιτάσματα εκτιμώνται πλέον σε 146,7 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, ενώ παράλληλα έχει ανεβεί και η εκτίμηση για το σύνολο βεβαιωμένων, πιθανών και δυνητικών αποθεμάτων, όπως είναι η επιστημονική ορολογία, τα οποία πλέον αναφέρονται σε 357,6 εκατομμύρια βαρέλια.
Η αύξηση προήλθε κυρίως από το κοίτασμα Patos – Maritza το οποίο δίνει παραγωγή πετρελαίου εδώ και δεκαετίες. Πληροφορίες από ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια κατά το τελευταίο διάστημα τοποθετούν την παραγωγή πετρελαίου της Αλβανίας στα επίπεδα των 15.000 βαρελιών ημερησίως.
Αξίζει δε να αναφερθεί ότι λίγο πριν την εκπνοή του 2013, η Shella και η καναδική εταιρεία πετρελαίου Petromanas είχαν ανακοινώσει την ανακάλυψη νέου κοιτάσματος, του μεγαλύτερου εδώ και 20 χρόνια, στην περιοχή Shpiragu, δυτικά της Κορυτσάς, κοντά στο Μπεράτι. Η παραγωγή από το συγκεκριμένο κοίτασμα προσδιορίσθηκε μεταξύ 800 και 1.300 βαρελιών ημερησίως.
Να πούμε εδώ ότι οι αρχικές εκτιμήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την περιοχή των Ιωαννίνων κάνουν λόγο για κοιτάσματα της τάξης των 70 εκατ. βαρελιών, τα οποία βεβαίως θα πρέπει να επιβεβαιωθούν μετά από έρευνες και γεωτρήσεις.
Οι ανακοινώσεις από την Αλβανία έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία η υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και την κοινοπραξία της ελληνικών συμφερόντων Energean Oil και της καναδικής Petra Petroleum βρίσκεται, σύμφωνα με τα αθηναϊκά ΜΜΕ, στην τελική ευθεία.
Η περιοχή των Ιωαννίνων παρουσιάζει γεωλογικά σημαντικές ομοιότητες με τις περιοχές της Αλβανίας στις οποίες υπάρχει παραγωγή πετρελαίου, καθώς πρόκειται για τμήματα της λεγόμενης Αδριατικής Πλάκας.
Πηγή: epiruspost.gr


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου