Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Σταμάτησαν οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας προς την Ουκρανία


Από τις 29 Δεκεμβρίου έχει να παραδώσει πετρέλαιο στα διυλιστήρια της Οδησσού ο ρωσικός κολοσσός της Lukoil όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η κίνηση της Ρωσίας ήρθε ως απάντηση στην κίνηση της Ουκρανίας να περικόψει κατά 80% τις εισαγωγές ρωσικού αερίου σε μια προσπάθεια επίδειξης της ενεργειακής της ανεξαρτησίας πο τη Μόσχα. Φυσικά και η Ουκρανία έχει εναλλακτικές λύσεις στην αναζήτηση φυσικού αερίου και πετρελαίου αλλά τα συναλλαγματικά της αποθέματα μειώνονται με ταχείς ρυθμούς: Από 17,9 δισ. $ την 1η Φεβρουαρίου στα 15 δισ. $ σήμερα και κανείς δεν γνωρίζει που αυτή η καθοδική τάση θα σταματήσει.

«Το τελευταίο φορτίο στάλθηκε στις 29 Δεκεμβρίου» ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Lukoil ενώ ουκρανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως η αστυνομία σφράγισε όλες τις δεξαμενές στο διυλιστήριο Kherson στην Οδησσό  , ενώ έκλεισε και όλες τις εισόδους στις εγκαταστάσεις στις 25 Φεβρουαρίου.

Στις 24 Φεβρουαρίου ο διευθυντής των διυλιστηρίων Valery Chakheyev και ο επιχειρησιακός διευθυντής Sergei Kuznetsov και άλλοι κορυφαίοι παράγοντες υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους, ενώ σύντομα όλη η εγκατάσταση της Οδησσού θα τεθεί εκτός λειτουργίας καθώς έχουν σταματήσει και οι παραδόσεις πετρελαίου από την άλλη μεγάλη ρωσική εταιρεία πετρελαιοειδών την Sintez Oil.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου