Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Παραγωγή καυσίμων απο πλαστικά


Η παραγωγή καυσίμων απο πολυμερείς ενώσεις είναι μια ειδική περίπτωση παραγωγής καυσίμων απο στερεά απόβλητα γενικότερα. Τα λύμματα που παράγουν οι βιομηχανίες βαρειές και χημικές είναι γενικά επικίνδυνα. Η διαχείριση τους είναι πολύ χρήσιμη τόσο απο πλευράς γεωοικονομίας όσο και απο πλευράς προστασίας του περιβάλλοντος. Σε παλαιότερο άρθρο σας έχω μιλήσει για την ανακύκλωση των μεταχερισμένων ελαστικών αυτοκινήτου (βλέπετε εδώ) και τις σχετικές “δουλίτσες”. Όπως θα παρατηρήσετε σε επόμενο πίνακα και τα πλαστικά και τα λάστιχα έχουν μεγάλη θερμαντική ικανότητα. Μακάρι να είχα χρόνο να σας αναπτύξω το θέμα πλήρως. Είναι πολύ ενδιαφέρον.

Σε αυτό το εκλαϊκευμένο άρθρο θα περιοριστώ στη παραγωγή καυσίμων απο πολυμερή, με τη μέθοδο της πυρόλυσης χωρίς καταλύτη. Πυρόλυση σημαίνει διάσπαση μιας ουσίας ή ουσιών με θέρμανση απουσία οξυγόνου. Στην πράξη αυτό επιτυγχάνεται με την εισαγωγή αζώτου στο κλίβανο καύσης στην αρχή τουλάχιστο της θέρμανσης. Η ετερογενής και μη ομοιόμορφη παρουσία στα απόβλητα διαφορετικών ειδών πολυμερών πολλές φορές προβληματίζει τους ενασχολούμενους με την ανάπτυξη συστημάτων ανακύκλωσης, αφού η θερμική κατεργασία των λυμμάτων παράγει μια μεγάλη σειρά δευτερογενών προιόντων που δεν είναι πάντα τόσο χρήσιμα και η δημιουργία τους επιβαρύνει έμμεσα το φαινόμεντο του θερμοκηπίου.

Ένα κράτος πρέπει να επιζητεί την παραγωγή καυσίμων και ενέργειας γενικότερα και απο απόβλητα ενώ στο διδακτικό πρόγραμμα των μηχανικών πετρελαίου που εκπαιδεύει η χώρα μέσα στα διάφορα ΤΕΙ θα πρέπει να υπάρχει μάθημα με τίτλο “Τεχνολογία παραγωγής πετρελαιοειδών απο εναλλακτικές πηγές” με αντίστοιχo ΜSc,  όπως και ένα μάθημα στη “Γεωοικονομία των πετρελαιοειδών”.Το χρειάζονται και οι μηχανικοί πετρελαίου όπως και η χώρα. Ο καθηγητής του μαθήματος όμως να έχει σπουδάσει γεωοικονομία, γιατί στην Ελλάδα ισχύει τό ότι δηλώσεις
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

ΠΗΓΗ:zcode-gr.blogspot.jp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου