Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

300 εταιρείες ρώτησαν για τα σεισμικά της PGS μετά τα συνέδρια του φθινοπώρου


Μπορεί την 1η Ιανουαρίου να συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από την δημοσίευση του διαγωνισμού open door στην εφημερίδα της ΕΕ και ακόμη να μην υπάρχει ανάθεση, ωστόσο την ίδια στιγμή πληροφορίες θέλουν  να υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον της πετρελαϊκής αγοράς για τις έρευνες – που ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί – της νορβηγικής PGS. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τα πρώτα ευρήματα, όπως αυτά παρουσιάστηκαν σε διεθνή φόρα τους προηγούμενους μήνες, έχει δημιουργηθεί θετικό κλίμα για την ελληνική αγορά κάτι που η κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευτεί.
Ήδη στους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς αναμένεται να κορυφωθούν οι πωλήσεις των πακέτων δεδομένων που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η PGS. Και στη συνέχεια έως τα τέλη του 2014, όταν θα χαραχτούν νέα οικόπεδα και θα διατεθούν μέσω διαγωνισμού σε ενδιαφερόμενες εταιρείες για εκμετάλλευση.
Πάντως σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μετά τα πρόσφατα συνέδρια που έγιναν σε Μαδρίτη, Λονδίνο, Ηράκλειο Κρήτης και Αθήνα, καταγράφεται έντονη κινητικότητα. Καταλυτικό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση έπαιξαν οι παρουσιάσεις των πρώτων επεξεργασμένων στοιχείων της PGS, με αποτέλεσμα πολυάριθμες πετρελαϊκές να έχουν απευθυνθεί τόσο στην PGS όσο και στο ΥΠΕΚΑ ζητώντας περισσότερες πληροφορίες για το πότε θα είναι διαθέσιμη η ολοκληρωμένη μελέτη: από το Νοέμβριο μέχρι πριν λίγες ημέρες, περίπου 300 εταιρείες είχαν χτυπήσει την πόρτα του ΥΠΕΚΑ καλλιεργώντας βάσιμες προσδοκίες ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα, τα πακέτα των σεισμικών δεδομένων θα πουληθούν σε σημαντικό αριθμό εταιρειών.
Να θυμίσουμε ότι μόνο στην Αθήνα, στις αρχές Νοεμβρίου, όταν και στο συνέδριο της αμερικανικής ένωσης γεωλόγων AAPG έγιναν τρεις παρουσιάσεις για τα ευρήματα κυρίως στο Ιόνιο, έδωσαν το παρών περισσότερα από 150 στελέχη εταιρειών από 40 μεγάλες εταιρείες του χώρου της έρευνας και παραγωγής πετρελαίου. Πριν το συνέδριο της Αθήνας, το ενδιαφέρον για την προσπάθεια της κυβέρνησης να ανοίξει η αγορά πετρελαίου ήταν μάλλον περιορισμένο και μόλις δύο εταιρείες (Ελληνικά Πετρέλαια και Total) είχαν δώσει τα περίπου 5 εκατ. δολάρια που ζητούσε η PGS για τη διάθεση του συνολικού πακέτου δεδομένων σεισμικών και γεωλογικών καταγραφών.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθεί η εκστρατεία «marketing» της PGS και του ΥΠΕΚΑ. Μέσα στον Ιανουάριο θα τεθεί σε λειτουργία το λεγόμενο data room στο ΥΠΕΚΑ, όπου οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πρωτογενές υλικό της έρευνας. Αντίστοιχοι χώροι θα λειτουργήσουν στο Όσλο, το Λονδίνο και το Τέξας, όπου και διατηρεί γραφεία η νορβηγική εταιρεία. Τα data room θα λειτουργούν ως «κράχτες» προκειμένου οι εταιρείες να λάβουν την οριστική απόφασή τους, να επενδύσουν στην απόκτηση των δεδομένων, καθώς το κόστος για να αγοραστεί το πλήρες πακέτο που περιλαμβάνει όλες τις περιοχές από το βόρειο Ιόνιο μέχρι νοτίως της Κρήτης, φτάνει τα 4,91 εκατ. δολάρια. Το πλήρες πακέτο με τα δεδομένα για όλες τις περιοχές περιλαμβάνει συνολικά 79 σεισμικές γραμμές συνολικού μήκους 12.500 χλμ. Η μελέτη των νορβηγών θα είναι διαθέσιμη στους ενδιαφερόμενους, μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία και ερμηνεία των δεδομένων από την πλευρά της PGS εντός του πρώτου τριμήνου του 2014, ενώ τον Απρίλιο αναμένεται να γίνει στο Χιούστον του Τέξας η πρώτη επίσημη παρουσίαση της ολοκληρωμένης έρευνας, στο μεγάλο συνέδριο της αμερικανικής ένωσης γεωλόγων AAPG.
Στη συνέχεια αναμένεται η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και της PGS για το νέο γύρο παραχωρήσεων, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο τέλος του 2014. Αυτό θα είναι ίσως και το σημαντικότερο βήμα στην υπόθεση της έρευνας για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια.

 ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου